Opilý Izidor, opilý František nebo také opilé řezy je vynikající vánoční cukroví s vlašskými ořechy, které ovšem rozhodně není pro děti. Jak už název této dobroty napovídá, obsahuje totiž ne zrovna zanedbatelné množství alkoholu. Chutná však přímo božsky, rozhodně tedy stojí za vyzkoušení.
Čtyři žloutky s cukrem a máslem vyšlehejte do pěny. Přidejte ořechy, mouku s práškem do pečiva a kakao.
Čtyři bílky vyšlehejte na tuhý sníh a opatrně je přimíchejte k vzniklému těstu. Připravené těsto přelijte na plech vyložený pečicím papírem a pečte ve vyhřáté troubě při teplotě 180 °C asi 30 minut.
Vychladlé těsto potřete džemem.
Ořechy smíchejte s cukrem moučkou, rumem a vanilkovým cukrem. Rovnoměrně rozetřete na vychladlé těsto s džemem.
V mléce rozpusťte cukr, přidejte vanilkový pudink, žloutek a kakao. Uvařte hustý pudink, který za občasného míchání nechte vychladnout. Potom pudink po lžících přidejte k máslu, které jste předtím vyšlehali.
Krém natřete na ořechovou vrstvu.
Čokoládu rozpusťte společně s máslem nad vodní lázní, důkladně promíchejte a poté dezert polijte.
Vychladlý dezert nakrájejte na malé obdélníky.
Líbil se vám recept Opilý Izidor? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.