Trdelník je vyroben z kynutého těsta, které se rozválí a poté v pruzích namotává na nerezovou formu. Připravit si jej zvládnete i doma, stačí vám k tomu alobal, sklenice a náš recept.
Ve velké míse smícháme prosátou mouku, cukr, sušené droždí a sůl.
V menší míse prošleháme 2 žloutky, mléko a rozpuštěné máslo.
Tekuté ingredience přilijeme k suchým. Vypracujeme hutné těsto. Pokud se příliš lepí, přidáme trochu mouky.
Z těsta vytvarujeme bochánek a dáme jej do mísy. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi hodinu – dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
Nachystáme si nerezové formy na trdelník, které se dají sehnat v obchodě, případně si vyrobíme domácí formy z menších zavařovacích sklenic (třeba od přesnídávek), které pečlivě obalíme silnějším alobalem.
Rozehřejeme troubu na 200 °C.
Pracovní plochu poprášíme moukou a vykynuté těsto na ní rozválíme na výšku cca 2–3 mm.
Ostrým nožem těsto podélně nakrájíme na 15 pruhů širokých 10–15 mm.
Formy potřeme olivovým olejem. Poté na ně namotáme proužky těsta tak, aby se překrývaly.
Rozmixujeme vlašské ořechy (ne úplně najemno).
Promícháme je v misce s cukrem a mletou skořicí.
V další misce prošleháme bílky na jemnou pěnu.
Trdelníky potřeme našlehanými bílky a obalíme je v ořechové drobence, kterou lehce přimáčkneme do těsta.
Připravené alobalové formy s trdelníky položíme na plech s vyšším okrajem, aby se trdelníky nedotýkaly dna plechu.
Pečeme 15–20 minut na 200 °C do té doby, až budou trdelníky zlatavé ze všech stran. V průběhu pečení je můžeme jednou obrátit.
Po upečení trdelníky jemně stáhneme z formy.
Líbil se vám recept Trdelník? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.