Upečte si domácí máslové croissanty. Toto tradiční francouzské pečivo je voňavé, úžasně nadýchané a křupavé a jeho fantastická chuť vás dostane do kolen. Příprava domácích croissantů je sice trochu časově náročnější, ale jinak jednodušší, než byste čekali, tak se do nich pusťte, stojí za to!
Smícháme vlažné mléko (nesmí být horké) s cukrem, droždím a necháme na teplém místě vzejít kvásek.
Vzešlý kvásek smícháme s moukou a solí. Nejlépe pomocí kuchyňského robota s hnětacími háky vypracujeme jemné a velmi hladké těsto. Doba hnětení je asi 10 minut.
Těsto poté přendáme na pomoučený vál a pokračujeme v hnětení rukama.
Přidáme trochu mouky. Výsledné těsto má být hladké a trochu lepivé.
Vyválíme z těsta obdélník silný 3–4 cm. Těsto zabalíme do fólie a necháme ho vychladit v chladničce alespoň hodinu.
Mezi dvěma pečicími papíry válečkem na těsto z bloku vychlazeného másla (10–25 minut) vytlučeme (rozmačkáme) obdélníkovou placku přibližné velikosti jako je právě se chladící obdélník těsta.
Na lehce pomoučený vál položíme vychladlé těsto a rozválíme ho na dvojnásobnou velikost.
Do středu těsta umístíme úhlopříčně máslo a zabalíme jej jako obálku. Oprášíme přebytečnou mouku a rozválíme obálku na obdélník.
Válečkem příliš netlačíme – mírným tlakem a opakovaným pohybem rozválíme. Těsto oprášíme, přeložíme na třetiny, zabalíme do fólie a necháme opět vychladit asi 1 hodinu.
Těsto ještě 3krát rozválíme a přeložíme na třetiny. Mezi každým válením hodinu chladíme.
Před konečným tvarováním chladíme alespoň 6–8 hodin, ale ne více jak 18 hodin, potom by už těsto dobře nekynulo.
Těsto rozválíme na velmi dlouhý pás, úzký asi 20–25 cm. Pomocí nože nebo rádýlka nakrájíme těsto na trojúhelníky, jejichž základnu ve středu nařízneme tak 1,5 cm.
Z každého trojúhelníku rolujeme croissant od základny směrem ke špičce.
Croissanty pokládáme s velkými rozestupy na plech vyložený pečicím papírem. Špičky croissantů můžeme zahnout dovnitř.
Potřeme je rozšlehaným vejcem s jednou lžící vody a necháme kynout v teple přibližně 1,5–2 hodiny.
Předehřejeme horkovzdušnou troubu na 200 °C.
Vykynuté croissanty znovu potřeme vejcem, umístíme plechy do horní a spodní třetiny trouby a pečeme 10 minut. Poté plechy prohodíme a pečeme dozlatova dalších 8–10 minut.
Nakonec dáme croissanty chladit ideálně na mřížku.
Dobu přípravy croissantů si výrazně zkrátíte, pokud si koupíte již hotové rozválené těsto.
Líbil se vám recept Máslový croissant? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.