1/0
Čokoládové lanýže jsou vynikající vánoční cukroví, jednoduché na přípravu. Zabalené v papírových košíčcích je navíc můžete darovat také jako malou pozornost.
Do hrnce si odměříme smetanu, máslo a cukr.
Za stálého míchání zahříváme na středně vysokém ohni až do okamžiku, kdy se cukr i máslo rozpustí.
Poté hrnec ihned odstavíme.
Přidáme nalámanou tmavou čokoládu a vařečkou mícháme, dokud se čokoláda dokonale nerozpustí.
Vmícháme likér Amaretto (nebo jiný, dle chuti).
Tekutou směs necháme vychladnout a uložíme do druhého dne do chladničky.
Rozložíme na sebe tři papírové ubrousky a doprostřed prosijeme holandské kakao.
Ze ztuhlé lanýžové hmoty lžičkou odkrajujeme menší kousky a tvarujeme kuličky.
Kuličky obalíme v kakau nasypaném na ubrouscích, případně kokosu nebo v mletých mandlích.
Poté každý lanýž oklepeme a vložíme do papírového košíčku.
Nakonec čokoládové lanýže uložíme do krabice a dáme je do chladu.
Dané množství surovin vystačí asi na 50 čokoládových lanýžů.
Líbil se vám recept Čokoládové lanýže? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.