1/0
Staročeská kulajda se zastřeným vejcem je jednoduchá polévka, vonící po kopru, lesních procházkách a připravíte ji z běžných surovin, které najdete doma. Kulajda má mnoho podob a každý ji vaří trochu jinak, avšak každá by měla obsahovat tyto tři ingredience: čerstvý kopr, brambory a čerstvé houby. V našem receptu se zastřeným vejcem bude mít výsledná chuť kulajdy větší krémovost a sametovost a polévka se vám bude doslova rozplývat na jazyku.
V hrnci rozehřejte olej, přidejte nakrájenou cibuli a nechte zesklovatět.
Přidejte mouku a udělejte si světlou jíšku, zalijte chladným vývarem, ochuťte solí, pepřem, kmínem a přidejte na malé kostičky nakrájené brambory.
Společně vařte asi 1/2 hodiny.
Když jsou brambory poloměkké, přidejte orestované (nebo povařené sušené) houby, na másle orestovaný nasekaný čerstvý kopr, cukr, ocet a společně ještě tak 15 minut povařte.
Nakonec zjemněte smetanou a máslem.
Zastřená vejce vařte v lehce octové vroucí vodě do poloměkka.
Líbil se vám recept Staročeská kulajda se zastřeným vejcem? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.