1/0
Ořechové pracny nebo také medvědí tlapky patří mezi tradiční české cukroví našich babiček. Jejich příprava je snadná, jen k pečení potřebujeme plechové nebo silikonové vyklápěcí formičky.
Mleté ořechy, cukr, máslo pokojové teploty, mouku, dvě malá vejce, skořici, hřebíček a kůru z půlky citronu vsypeme do mísy a zpracujeme ve vláčné těsto.
Těsto zabalíme do potravinové fólie.
Necháme těsto nejméně 6 hodin odpočinout v chladu.
Troubu předehřejeme na 170 °C nebo horkovzdušnou troubu na 150 °C.
Plechové formičky před plněním vymažeme sádlem, máslem nebo olejem.
Do připravených formiček vtlačujeme těsto. Neplníme je ale až po okraj.
Necháme ve formičce (v těstě) malý důlek, při pečení totiž pracny vyběhnou, a kdyby byly moc silné, nemusely by se úplně propéct.
Pečeme zhruba 5–7 minut. Okraj pracen má být zlatavý.
Nakonec ještě za horka vyklopíme pracny z formiček a obalujeme je v moučkovém cukru.
Líbil se vám recept Pracny? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.