1/0
Zavináče jsou zavinuté řezy ze sleďů a zeleniny, které se k nám dostaly ze Severní Evropy. Domácí zavináče podle tohoto receptu zvládnete připravit během chvilky a výtečně si na nich pochutnáte.
Zavařovací sklenice předehřejeme v troubě rozehřáté na 110 °C.
Rybám odřízneme hlavy a ocasy, vyřízneme kosti a filety srovnáme do roviny.
Na vnitřní straně filetů uděláme uprostřed podélný zářez ve tvaru V, abychom mohli jednodušeji odstranit páteře.
Filety položíme v jedné vrstvě kůží dolů do skleněné či keramické nádoby, osolíme a opepříme.
Na jeden konec dáme pár koleček cibule a okurku.
V místě, kde je cibule a okurka, začneme rolovat a závitky zajistíme párátkem.
Přísady na lák dáme do hrnce, přilijeme 150 ml vody a na mírném ohni zvolna přivedeme k varu.
Přidáme rybí závitky a vaříme 2 minuty.
Necháme trochu zchladnout, sundáme párátka a uložíme do předehřáté sklenice.
Zalijeme lákem tak, aby byly zavináče zcela ponořené. Párkrát sklenicí klepneme, abychom vyhnali všechny vzduchové bubliny.
Uzavřeme a uložíme do lednice.
Zavináče můžeme jíst už po pár dnech, v lednici v uzavřené sklenici však vydrží i několik měsíců.
Pokud chcete mít zavináče pěkně kompaktní, naložte sledí filety nejprve přes noc, případně až na 24 hodin do roztoku 500 ml vody a 250 g soli, pak je opláchněte, osušte a dál pokračujte podle receptu.
Líbil se vám recept Zavináče? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.