1/0
Hovězí vývar, klasiku mezi polévkami, neuspěcháte. Aby získal poctivou, výraznou chuť a tu správnou barvu, je potřeba jej nechat táhnout ideálně několik hodin. Jeho příprava je však jinak vcelku jednoduchá – potřebujete jen maso, zeleninu, koření a dostatek času. Výsledek ale rozhodně stojí za to.
Hovězí maso krátce orestujte na sádle ze všech stran, aby se zatáhlo.
Nechte trochu vychladnout a poté opatrně zalijte studenou vodou (cca 2 litry).
Přidejte koření a zeleninu, přiklopte pokličkou a nechte nejméně dvě a půl hodiny vařit mírným varem. V případě potřeby přilejte trochu vařící vody.
V průběhu vaření sbírejte vznikající pěnu naběračkou, vývar pak nebude kalný.
Poté vývar sceďte co nejhustším sítkem, případně přes plátýnko.
Takto připravený vývar můžete podávat samotný nebo s nakrájeným uvařeným masem a zeleninou, případně s játrovými knedlíčky a nudlemi.
Líbil se vám recept Hovězí vývar? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.