Domácí hamburgerové bulky chutnají jako něco mezi obyčejnými houskami a sladkými brioškami. Jsou jemné, nadýchané a vláčné. A můžete si je dát také s máslem a marmeládou k snídani. Recept vystačí na 8 až 10 bulek a na středně velkou bulku budete potřebovat 90 až 100 gramů těsta.
Nejprve si zadělejte kvásek. Do hrníčku nalijte 30 ml vlažného mléka a rozmíchejte v něm lžičku cukru a špetku mouky.
Rozdrobte droždí, krátce promíchejte a nechte alespoň 10 minut pracovat na teplém, nikoliv horkém místě (trouba na 30 stupňů, kamna, topení).
Do mísy, ve které budete zadělávat těsto, prosejte mouku.
V ní udělejte důlek a do něj nalijte kvásek.
Do mísy pak přidejte teplou vodu, mléko, máslo, vejce, cukr i sůl.
Zpracujte těsto, ručně nebo pomocí hnětacího háku.
Těsto musí být hladké a nesmí se příliš lepit na stěny mísy.
Pokud je potřeba, přidejte ještě lžíci mouky.
Vypracované těsto zakryjte utěrkou a nechte 60 minut kynout na teplém místě.
Po 60 minutách přesuňte gumovou stěrkou těsto na pomoučený vál a rozdělte jej na 8 až 10 stejně velkých kousků.
Z každého vykoulejte bulku a položte ji na plech s pečicím papírem.
Opět zakryjte utěrkou a nechte ještě 20 minut kynout.
Mezitím si troubu rozehřejte na 185 °C.
Vykynuté bulky potřete rozšlehaným vajíčkem (bulky pak budou tmavé) nebo jen bílkem (budou světlé).
Posypejte je mákem, sezamem nebo lnem a dejte péct na 15 až 20 minut.
Po upečení zvlhčete bulky tzv. záparou. Horký plech zakryjte mokrou, dobře vyždímanou utěrkou a nechte 10 minut zapařit. Bulky budou dokonale měkké.
Líbil se vám recept Hamburgerové bulky? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.