1/0
Upečte si s námi luxusní francouzský koláč clafoutis a vychutnejte si třešně i jinak, než s klasickou českou bublaninou. Clafoutis je třešňový koláč, který pochází z kraje Limousin, z centra Francie. Jeho konzistence je velmi vláčná, podobná pudinku. Na rozdíl od bublaniny se v clafoutis dávají třešně do pečicí formy jako první. Věříme, že si na něm pochutnáte a budete se k němu rádi vracet.
Odpeckované třešně promícháme s 1 lžící cukru a třešňovicí. Troubu předehřejeme na 180 °C.
Koláčovou formu s vyššími okraji vymažeme máslem a vysypeme asi 3 lžícemi krupicového cukru.
Do mísy dáme mouku, špetku soli, vejce, žloutky, cukr, vanilkový extrakt a citronovou kůru. Promícháme dohladka, pak pomalu zašleháme mléko.
Poté pomalu zašleháme smetanu a nakonec stejně tak rozpuštěné máslo.
Třešně rozložíme do koláčové formy, zalijeme těstem a pečeme 30–35 minut, až okraje začnou zlátnout.
Koláč podáváme pocukrovaný.
Vyzkoušejte také třešňový koláč s tvarohem nebo třešňovou bublaninu.
Líbil se vám recept Třešňový koláč clafoutis? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.