1/0
Jablečný mošt si doma připravíte velmi jednoduše. Kromě toho, že jde o vitamínovou bombu, navíc skvěle chutná. Na mošt jsou vhodné pozdnější odrůdy jablek, dobře zralá, nepřezrálá, nemoučná, zdravá a chuťově kyselejší.
Jablka omyjte a zbavte stopek a jádřinců.
Nastrouhejte je na hrubém struhadle nebo v drtičce.
Část jablek vložte do síta vyloženého silonovou tkaninou nebo plátnem.
Šťávu nechte zvolna odkapávat do hrnce nebo mísy.
Když šťáva přestane kapat, začněte plátno pomalu stáčet, aby se z jablek vymačkalo co nejvíce šťávy.
Pak nastrouhaná jablka ze síta vyhoďte.
Stejným způsobem po částech zpracujte i zbylá jablka.
Odkapanou šťávu z jablek buď ihned spotřebujte, nebo ji přelijte do čistých zavařovacích sklenic.
Sterilování
Sklenice zavíčkujte a sterilujte asi 15 minut při 83 °C.
Pokud použijete na zavaření obyčejné láhve s uzávěrem nebo korkovými zátkami, naplňte sklenice téměř pod okraj, postavte je neuzavřené do kastrolu s horkou vodou a zahřejte na 83 °C.
Po 10 minutách rychle vnořte do každé sklenice rukojeť vařečky (nejlépe plastové), abyste vytlačili pěnu tvořící se na povrchu, lahve pak uzavřete a mošt nechte vychladnout.
Líbil se vám recept Jablečný mošt? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.