1/0
Honzovy buchty patří mezi oblíbené dobroty malých i velkých. Voňavé buchty z kynutého těsta plněné povidly, mákem nebo tvarohem, sypané moučkovým cukrem, potěší nejednoho mlsouna.
Z mléka, trošky cukru a droždí udělejte kvásek.
Mouku dejte do mísy, přidejte špetku soli, citronovou kůru a udělejte důlek.
Vlijte kvásek, olej, žloutky a umíchejte kompaktní těsto.
Dejte jej kynout na hodinu až hodinu a půl na teplé, nikoli však horké místo.
Během kynutí asi 3x promiste, aby se nahnal vzduch do těsta a buchty byly kypřejší a vláčnější.
Když těsto vykyne, lžící vykrajujte stejné dílky, poté je roztáhněte do čtverce a dávejte stejnoměrně povidlovou náplň vzniklou smícháním povidel a rumu.
Dno pekáče vymažte olejem (případně tukem), poté do něj naskládejte buchty a potřete je olejem.
Buchty nechte kynout na pekáči asi 10 minut a poté je pečte na 170–180 °C asi 20 minut.
Horké pomašlujte máslem s trochou rumu.
Líbil se vám recept Honzovy buchty? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.