1/0
Odpalované těsto je skvělé například na výrobu věnečků a větrníků, vykouzlíte z něj však také řadu dalších dobrot. Základem je kvalitní hladká mouka, ideálně s vysokým obsahem lepku, který se postará o to, aby se těsto v troubě pak dostatečně nafouklo a nadýchaný tvar vydržel i po vychladnutí.
Nejprve do hrnce nalijte vodu. Přidejte máslo, špetku soli a povařte, aby se máslo rozpustilo.
Jakmile začne voda vařit, stáhněte hrnec stranou a nasypte do něj mouku.
Vše míchejte do té doby, dokud se mouka dostatečně nerozmíchá a nevytvoří jednolité těsto.
Hrnec vraťte zpět na plotýnku a míchejte ještě asi 2–3 minuty, aby se odpařila voda. Hotové odpalované těsto musí držet pohromadě a odlepovat se od hrnce.
Poté těsto přendejte do mísy a nechte ho vychladnout.
Když je těsto už jen vlažné, krátce jej prošlehejte a postupně po jednom vmíchejte vejce.
Hotové těsto můžete přendat do cukrářského sáčku se zdobicí špičkou a začít s výrobou věnečků nebo jiných sladkých dobrot. Z této dávky vytvoříte asi 20 kusů věnečků.
Připravené zákusky dejte péct do předehřáté trouby na 200 °C po dobu asi 35 minut.
Věnečky (případně další zákusky) musejí mít zlatavý nádech na povrchu. Během pečení neotvírejte troubu.
Z odpalovaného těsta kromě věnečků a větrníků vyrobíte také profiterolky, eklérky nebo churros.
Líbil se vám recept Odpalované těsto? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.