1/0
Piškotové těsto by mělo být nadýchané a příjemně vláčné, jeho příprava je navíc snadná. Vzniklý piškotový korpus pak využijete na nejrůznější dorty, moučníky nebo rolády.
Oddělíme žloutky od bílků a bílky vložíme do čisté suché mísy.
Žloutky a vanilkový cukr vyšleháme v robotu do světlé pěny.
Poté ušleháme bílky s částí cukru, postupně přidáme zbylý cukr a vyšleháme v pevný sníh.
Poté opatrně vmícháme do sněhu z bílků žloutkovou směs a přidáme nastrouhanou citronovou kůru.
Následně do mísy prosejeme mouku s kypřicím práškem. Opatrně promícháme, vlijeme olej a ještě jednou promícháme.
Troubu předehřejeme na 160 °C.
Dortovou formu vymažeme máslem nebo tukem a vysypeme moukou, případně vyložíme pečicím papírem.
Těsto nalijeme do dortové formy (ideálně té, co se dá otevřít) a stěrkou uhladíme povrch.
Pečeme asi 40 minut, dokud piškot nezrůžoví a nezačne se odchlipovat od stěn. Hotový korpus poznáme podle špejle, kterou zapíchneme doprostřed těsta. Pokud se těsto na špejli nelepí, je korpus upečený.
Poté korpus vyndáme z trouby a necháme vychladnout, teprve poté jej opatrně vyjmeme z formy.
Líbil se vám recept Piškotové těsto? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.