1/0
Listové těsto je křehké těsto obsahující několik vrstev tuku. Na jeho přípravu je zapotřebí dvou druhů těst, které na konci spojíme dohromady. Na přípravu se bude hodit kuchyňský robot.
Máslo necháme změknout a v robotu ho zpracujeme s moukou.
Tohle máslové těsto dáme do ledničky vychladit na 1 hodinu.
Po hodině chlazení vyndáme a mezi 2 archy pečicího papíru rozválíme na čtverec.
Hladkou mouku, olej, ocet, rum, žloutky, vodu a sůl dáme do kuchyňského robotu.
Zvolíme nástavec typu hák a necháme cca 10 minut zpracovávat v těsto. Poté dáme vychladit do lednice na 1 hodinu.
Po hodině chlazení vyndáme těsto a rozválíme jej na obdélník.
Na obdélník vodového těsta vložíme čtverec máslového těsta.
Zabalíme těsto s máslem všemi okrajovými stranami těsta s vodou.
Vzniklé těsto přeložíme jednou a podruhé. Válečkem těsto rozválíme, aby se obě těsta propojila.
Poté znovu přeložíme a rozválíme. Čím víckrát přeložíme a rozválíme, tím více těsto bude listovat – vrstvit.
Ve chvíli, kdy však těsto začne být moc tučné (máslo bude měknout), těsto přeložíme a dáme zachladit.
Vychladit vždy cca na 1 hodinu. Poté můžeme znovu přeložit a po další hodině klidně znovu.
Necháme vychladit do druhého dne přes noc a pak s ním můžeme péct nebo jej můžeme rozdělit a zmrazit do zásoby.
Líbil se vám recept Listové těsto? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.