Červené kari s rýží

Čas přípravy: 40 min
Obtížnost: Střední
Cena: 80 Kč
Redakce Kupi.cz
3. dubna
Kari směs ozdobená čersvou bazalkou, servírovaná v černém, hranatém talíři. Vedle je bílá miska s rýží. Ilustrační foto: Nadezhda Nesterova / Shutterstock.com

Červené kari s rýží je voňavé, exotické jídlo plné koření, jemného kuřecího masa a pestré zeleniny. Kombinace kari pasty, kokosového oleje, zázvoru a limetkových lístků vytváří dokonalou harmonii chutí. Pikantní a krémová omáčka s bambusovými výhonky a bylinkami skvěle ladí s basmati rýží.

Recept červené kari s rýží vás vyjde na 20 Kč za 1 porci. 4 porce připravíte za 80 Kč.
Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Tesco za 80 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail podpora@kupi.cz.

Recept

  • 1

    Předem si propláchněte rýži tak, aby voda, v níž bude rýže namočená zůstala téměř čirá. Poté ji nechte 120 minut odležet.

  • 2

    Pokud máte sušené houby shitake, namočte je zvlášť do misky, ale lepší jsou samozřejmě čerstvé.

  • 3

    Poté si připravte ingredience do curry.

  • 4

    Najemno nasekejte malou šalotku a zázvor.

  • 5

    Zeleninu nakrájejte přesně tímto způsobem: cuketu na kostičky (1,5 x 1,5 x 1,5 cm), papriky na podélné proužky, které poté přepulte a mrkev na hranoly (1 x 1 x 4 cm).

  • 6

    Kuřecí prsa nakrájejte na menší kousky.

  • 7

    Rozpalte pánev Wok na střední teplotu, poté přidejte kokosový olej, 3 lžíce original red curry pasty (nepoužívejte žádné náhražky, ale tu thajskou bez přídavných látek).

  • 8

    Curry pastu pečlivě promíchejte s olejem tak, aby se lehce napěnila, ale pozor na to, aby se nespálila.

  • 9

    Poté přidejte do pánve nakrájenou šalotku a zázvor, lehce zpěňte a přidejte kuřecí maso.

  • 10

    Orestujte, aby se maso krásně obalilo v koření a zatáhlo se.

  • 11

    Poté zalijte vzniklou směs kokosovým mlékem a dobře promíchejte.

  • 12

    Nachystejte si citronovou trávu (odřízněte šikmo oba konce asi 1 cm, překrojte ji napůl a naklepejte paličkou (aby se rozvoněla) a vložte do směsi.

  • 13

    Lístky limetky (kaffir lime) kruťte chvíli v ruce až zavoní (jako když se ždímá prádlo) a přidejte ke směsi.

  • 14

    Směs přiveďte k varu, vložte předem připravenou zeleninu a zamíchejte.

  • 15

    Nyní si oloupejte cibuli a zapíchejte do ní cca 5 hřebíčků.

  • 16

    Slijte vodu z rýže, uvařte si čerstvou vodu a vroucí ji nalijte na rýži v takovém množství, aby se stihla vyvařit.

  • 17

    Doprostřed hrnce postavte na rýži do vody cibuli hřebíčkem dolů, osolte a vařte, dokud rýže nezměkne, přibližně 10—12 minut.

  • 18

    Mezitím si dodělejte kari. Že je hotové poznáte tak, že bude mrkev na skus.

  • 19

    Dokud je mrkev ještě tvrdá, přidejte do směsi houby shitake nakrájené na čtvrtky, celé kusy bambusových výhonků, poté přidejte najemno nakrájená cherry rajčátka, rybí omáčku a pár minut povařte.

  • 20

    Curry dokončete tak, že kleštěmi vyndejte lístky limetky a citronovou trávu, nastrouhejte kůru z limetky a zasypte velkým množstvím čerstvé nakrájené bazalky.

  • 21

    Vyndejte cibuli z rýže a odkapejte přebytečnou vodu (nemělo by jí být mnoho).

  • 22

    Do jedné misky pomocí naběračky vložíme kopeček rýže, do druhé misky servírujeme kari ozdobené čerstvou bazalou.

Zajímavé tipy

Líbil se vám recept Červené kari s rýží? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.