Červené kari s rýží je voňavé, exotické jídlo plné koření, jemného kuřecího masa a pestré zeleniny. Kombinace kari pasty, kokosového oleje, zázvoru a limetkových lístků vytváří dokonalou harmonii chutí. Pikantní a krémová omáčka s bambusovými výhonky a bylinkami skvěle ladí s basmati rýží.
Předem si propláchněte rýži tak, aby voda, v níž bude rýže namočená zůstala téměř čirá. Poté ji nechte 120 minut odležet.
Pokud máte sušené houby shitake, namočte je zvlášť do misky, ale lepší jsou samozřejmě čerstvé.
Poté si připravte ingredience do curry.
Najemno nasekejte malou šalotku a zázvor.
Zeleninu nakrájejte přesně tímto způsobem: cuketu na kostičky (1,5 x 1,5 x 1,5 cm), papriky na podélné proužky, které poté přepulte a mrkev na hranoly (1 x 1 x 4 cm).
Kuřecí prsa nakrájejte na menší kousky.
Rozpalte pánev Wok na střední teplotu, poté přidejte kokosový olej, 3 lžíce original red curry pasty (nepoužívejte žádné náhražky, ale tu thajskou bez přídavných látek).
Curry pastu pečlivě promíchejte s olejem tak, aby se lehce napěnila, ale pozor na to, aby se nespálila.
Poté přidejte do pánve nakrájenou šalotku a zázvor, lehce zpěňte a přidejte kuřecí maso.
Orestujte, aby se maso krásně obalilo v koření a zatáhlo se.
Poté zalijte vzniklou směs kokosovým mlékem a dobře promíchejte.
Nachystejte si citronovou trávu (odřízněte šikmo oba konce asi 1 cm, překrojte ji napůl a naklepejte paličkou (aby se rozvoněla) a vložte do směsi.
Lístky limetky (kaffir lime) kruťte chvíli v ruce až zavoní (jako když se ždímá prádlo) a přidejte ke směsi.
Směs přiveďte k varu, vložte předem připravenou zeleninu a zamíchejte.
Nyní si oloupejte cibuli a zapíchejte do ní cca 5 hřebíčků.
Slijte vodu z rýže, uvařte si čerstvou vodu a vroucí ji nalijte na rýži v takovém množství, aby se stihla vyvařit.
Doprostřed hrnce postavte na rýži do vody cibuli hřebíčkem dolů, osolte a vařte, dokud rýže nezměkne, přibližně 10—12 minut.
Mezitím si dodělejte kari. Že je hotové poznáte tak, že bude mrkev na skus.
Dokud je mrkev ještě tvrdá, přidejte do směsi houby shitake nakrájené na čtvrtky, celé kusy bambusových výhonků, poté přidejte najemno nakrájená cherry rajčátka, rybí omáčku a pár minut povařte.
Curry dokončete tak, že kleštěmi vyndejte lístky limetky a citronovou trávu, nastrouhejte kůru z limetky a zasypte velkým množstvím čerstvé nakrájené bazalky.
Vyndejte cibuli z rýže a odkapejte přebytečnou vodu (nemělo by jí být mnoho).
Do jedné misky pomocí naběračky vložíme kopeček rýže, do druhé misky servírujeme kari ozdobené čerstvou bazalou.
Líbil se vám recept Červené kari s rýží? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.