Bešamel

Čas přípravy: 30 min
Obtížnost: Snadný
Redakce Kupi.cz
17. března
Bešamel na šedém talíři spolu s vařečkou a celým i nastrouhaným muškátovým oříškem Ilustrační foto: RESTOCK images / Shutterstock.com

Bešamel neboli bešamelová omáčka je původem z Francie. Bešamel je základem mnoha jídel a omáček. Tahle známá, světlá omáčka je velmi snadná na přípravu.

Ingredience

Recept

  • 1
    V hrnci rozpustíme máslo na mírném ohni.
  • 2
    Pak máslo zasypeme moukou a pečlivě promícháme vařečkou.
  • 3
    Necháme asi 1 minutu zasmahnout.
  • 4
    Zalijeme mlékem.
  • 5
    Přidáme koření.
  • 6
    Za stálého míchání přivedeme k varu.
  • 7
    Mícháme, dokud směs nezíská hustotu a konzistenci omáčky - může to trvat 10 až 15 minut.
  • 8
    Nakonec stáhneme hrnec z ohně.
Zajímavé tipy
  • Ke konci vaření můžeme do bešamelu přidat dochucovadla – sýr, bylinky, houby, kopr, hořčici atd.
  • Bešamel se skvěle hodí na lasagne bolognese. Zkuste si je uvařit podle našeho receptu.

Líbil se vám recept Bešamel? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.