1/0
Připravte si domácí kondenzované mléko neboli salko. Využijete jej do řady skvělých dezertů nebo během vánočního pečení. A recept je navíc vhodný i pro vegany nebo osoby s alergií na laktózu.
V hrnci smícháme obsah plechovky kokosového mléka s datlovým sirupem.
Přivedeme směs k varu a poté prudce ztlumíme a za stálého míchání necháme ztuhnout.
Odpaří se nám cca polovina hmoty a zůstane kondenzované mléko konzistence tekutého medu.
Po vychladnutí (a dalším ztuhnutí) uchováváme v lednici a pracujeme s ním stejně jako s běžným salkem.
Pokud se vám nepodařilo sehnat datlový sirup, můžete ho nahradit sirupem javorovým, sirupem z agáve, případně medem, ten ovšem není vhodný pro vegany.
Líbil se vám recept Domácí vegan salko? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.