1/0
Medovník je typický vrstvený medovo-perníkový dort původem z Arménie nebo Gruzie. Pro svou nezaměnitelnou chuť je oblíbeným dezertem v restauracích, cukrárnách, jednoduše si jej připravíte ale také doma. Jde sice o časově náročnější recept, samotná příprava je však velmi snadná.
Zkaramelizované Salko vyšleháme se změklým máslem a krém je hotový.
Připravíme si vodní lázeň, ve které budeme postupně šlehat všechny ingredience.
V míse ve vodní lázni rozehřejeme sádlo.
Přidáme cukr, vejce, med a nakonec smetanu (případně mléko).
Mícháme, dokud směs nezhoustne (asi 5 minut).
Poté vmícháme mouku a jedlou sodu a necháme vychladnout. Pokud máme k dispozici hnětač těsta, můžeme jej použít a usnadnit si práci. Těsto bude navíc dokonale jemné a vláčné.
Těsto necháme alespoň 10 minut odpočinout.
Mezitím si připravíme 4 kusy pečicího papíru se stejnými rozměry jako plech.
Odpočinuté těsto rozdělíme na 8 dílů.
Na pomoučeném vále každý díl rozválíme na tenký plát.
Jednotlivé pláty přendáme na pečicí papír a pečeme v předehřáté troubě na 170 °C po dobu 5 až 7 minut.
Jakmile jsou pláty upečené, naskládáme je na sebe na rovné podložce a dáme uležet do dalšího dne.
Další den pomocí dortové formy nebo talíře z plátů vyřežeme kruhy. Odřezky nevyhazujeme, budou se hodit na ozdobení dortu.
Pláty natřeme krémem a skládáme na sebe.
Posledním plátem celý dort překryjeme a už jej krémem nepotíráme.
Medovník zatížíme prkénkem a dáme odležet do lednice, ideálně na dva dny.
Upečené odřezky těsta rozmixujeme v mixéru a vytvoříme z nich medovníkovou drobenku, kterou pak celý dort ozdobíme.
Odleželý medovník potřeme zbylým krémem a zasypeme drobenkou.
Medovník můžete ozdobit také čokoládou, strouhaným perníkem nebo mletými ořechy.
Líbil se vám recept Medovník? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.