-
Nasekejte česnek, smíchejte s olejem, kmínem a sladkou paprikou.
-
Tím maso celé potřete, zabalte ho do fólie a nechejte přes noc odležet v chladničce.
-
Dobré 3 hodiny před stolováním vyhřejte troubu na 250 °C nebo horkovzdušnou na 220 °C.
-
Vepřovou pečeni vyndejte z fólie a ze všech stran osolte a opepřete.
-
Pečeni dejte do většího pekáče dobře vytřeného sádlem a vložte ji do trouby úplně dolů.
-
Opečte, pak otočte a opečte i ze všech ostatních stran.
-
Maso vyndejte z pekáče a do vypečeného tuku dejte opéct kosti (pokud je v pekáčku málo tuku, přidejte kousek sádla).
-
Pak k tomu přidejte zpět maso a malinko podlijte vodou.
-
Nechejte péct 30 minut a občas polijte maso výpekem.
-
Mezitím oloupanou zeleninu pokrájejte na kostičky (cibuli, mrkev, celer a zbytek česneku).
-
Troubu stáhněte na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C).
-
Do pekáče dejte všechnu zeleninu a bobkový list.
-
Na maso nalijte trochu horké vody (horké proto, aby maso zbytečně nechladlo).
-
Nyní pečte ještě 1 - 1,5 hodiny, než je maso zvenku křupavé a uvnitř měkké.
-
Občas podlévejte, popřípadě dolijte vodu - je to důležité, aby maso nebylo suché.
-
V žádném případě nepíchejte do masa vidličkou nebo čímkoliv, jinak by vytekla všechna šťáva.
-
Maso otáčejte obracečkou nebo vařečkou a zkoušejte jemným zmáčknutím.
-
Jestli teče krvavá "voda" je ještě potřeba dopéct. Jestli je maso příliš tuhé, je přepečené. Maso musí být pružné a na povrchu křupavé.
-
Pečeni vyjměte z trouby a ve vypnuté troubě nechejte výpek dojít, až zčervená.
-
Sceďte vše do hrnce a případně trochu ještě povařte, pak ochuťte a podávejte k pečeni.