Vepřová pečeně

Čas přípravy: 3 hod 30 min
Obtížnost: Střední
Cena: 105 Kč
Redakce Kupi.cz
17. března
Nakrájená vepřová pečeně s brambory servírovaná na talíři Ilustrační foto: Tatjana Baibakova / Shutterstock.com

Vepřová pečeně je libové maso a je důležité ho upéct správně, aby zůstalo šťavnaté. Voňavá vepřová pečeně patří k nejlepším jídlům, které lze nabídnout hostům.

Recept vepřová pečeně vás vyjde na 21 Kč za 1 porci. 5 porcí připravíte za 105 Kč.

Ingredience

Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Albert za 105 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail podpora@kupi.cz.

Recept

  • 1
    Nasekejte česnek, smíchejte s olejem, kmínem a sladkou paprikou.
  • 2
    Tím maso celé potřete, zabalte ho do fólie a nechejte přes noc odležet v chladničce.
  • 3

    Dobré 3 hodiny před stolováním vyhřejte troubu na 250 °C nebo horkovzdušnou na 220 °C.

  • 4
    Vepřovou pečeni vyndejte z fólie a ze všech stran osolte a opepřete.
  • 5
    Pečeni dejte do většího pekáče dobře vytřeného sádlem a vložte ji do trouby úplně dolů.
  • 6
    Opečte, pak otočte a opečte i ze všech ostatních stran.
  • 7
    Maso vyndejte z pekáče a do vypečeného tuku dejte opéct kosti (pokud je v pekáčku málo tuku, přidejte kousek sádla).
  • 8
    Pak k tomu přidejte zpět maso a malinko podlijte vodou.
  • 9
    Nechejte péct 30 minut a občas polijte maso výpekem.
  • 10
    Mezitím oloupanou zeleninu pokrájejte na kostičky (cibuli, mrkev, celer a zbytek česneku).
  • 11

    Troubu stáhněte na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C).

  • 12
    Do pekáče dejte všechnu zeleninu a bobkový list.
  • 13
    Na maso nalijte trochu horké vody (horké proto, aby maso zbytečně nechladlo).
  • 14
    Nyní pečte ještě 1 - 1,5 hodiny, než je maso zvenku křupavé a uvnitř měkké.
  • 15
    Občas podlévejte, popřípadě dolijte vodu - je to důležité, aby maso nebylo suché.
  • 16
    V žádném případě nepíchejte do masa vidličkou nebo čímkoliv, jinak by vytekla všechna šťáva.
  • 17
    Maso otáčejte obracečkou nebo vařečkou a zkoušejte jemným zmáčknutím.
  • 18
    Jestli teče krvavá "voda" je ještě potřeba dopéct. Jestli je maso příliš tuhé, je přepečené. Maso musí být pružné a na povrchu křupavé.
  • 19
    Pečeni vyjměte z trouby a ve vypnuté troubě nechejte výpek dojít, až zčervená.
  • 20
    Sceďte vše do hrnce a případně trochu ještě povařte, pak ochuťte a podávejte k pečeni.
Zajímavé tipy

Líbil se vám recept Vepřová pečeně? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.