1/0
Mazanec by na Velikonoce neměl chybět v žádné české domácnosti. Toto tradiční sladké velikonoční pečivo se připravuje z kynutého těsta na Bílou sobotu. Pochutnejte si na něm také, jeho příprava je velmi snadná.
Z droždí, části mléka, lžíce cukru a lžíce mouky si připravte kvásek a nechte jej v teple vykynout.
Zbylou mouku, cukr krupici, sůl, rozinky, citronovou kůru a vanilkový cukr smíchejte v míse nasucho.
Přidejte žloutky, zbylé mléko, rum, rozpuštěné máslo a vykynutý kvásek.
Vařečkou zpracujte na hladké těsto a to pak nechte kynout na teplém místě asi 45 minut.
Těsto rozdělte na dva díly a vytvarujte z něj bochánky.
Bochánky přendejte na plech vyložený pečícím papírem.
Přikryjte je utěrkou a nechejte ještě 15 minut kynout.
Potom potřete oba bochánky rozšlehaným vejcem a nahoře nůžkami rozstřihněte těsto do tvaru kříže.
Mazance posypte plátky mandlí.
Vložte plech s mazanci do předehřáté trouby a pečte asi 10 minut na 200 °C. Poté snižte teplotu na 150 °C a pečte dalších 30–40 minut.
Vychladlé mazance posypte moučkovým cukrem.
Líbil se vám recept Mazanec? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.