1/0
Falafel jsou malé smažené kuličky nebo placičky z cizrny původem z Egypta. Uvnitř měkký a krémový a na povrchu křupavý, hotový falafel je výborný v pita chlebu doplněný zeleninou nebo s dipem a pečivem. Zkuste si připravit toto arabské pouliční jídlo, které si oblíbil celý svět, podle našeho receptu.
Jako první si den předem namočte cizrnu. Tu nasypte do misky, propláchněte a zalijte vodou tak, aby nad ní bylo ještě 5 cm vody, takto ji nechte 12 hodin stát.
Druhý den cizrnu sceďte a znovu propláchněte. Poté ji rozprostřete na utěrku a nechejte trochu odkapat. Než se cizrna zbaví přebytečné vody, připravte si ostatní suroviny.
Šalotku očistěte a pokrájejte. Očistěte i stroužky česneku a prolisujte je. Petržel a koriandr zbavte stonků, omyjte a lehce pokrájejte.
Poté šalotku, česnek, petržel a koriandr vložte do sekáčku. Přidejte sůl, římský kmín, kajenský pepř (malá lžička), sušený koriandr, kardamom, citrónovou šťávu a jemně nastrouhanou kůru z jednoho citronu. Vše dobře nasekejte najemno. Takto připravenou směs přendejte do větší misky.
Nyní si pečlivě nasekejte cizrnu. Tu umixujte ve stejném sekáčku jako předchozí suroviny, a to v několika dávkách. Díky tomu ji totiž dokážete umixovat rovnoměrně. Cizrna by totiž neměla být umixována na kaši, ale současně by v ní také neměly být příliš velké hrudky.
Umixovanou cizrnu vložte do misky k ostatním připraveným surovinám. Přidejte mouku a jedlou sodu, vše dobře promíchejte. Přikryté nechte 1 hodinu v lednici dobře uležet.
Z uleželé směsi vypracujte v rukou 20 stejně velkých kuliček. Do menšího hrnce nalijte dostatek oleje (slunečnicový nebo řepkový) a dobře jej rozpalte.
Poté do něj vložte kuličky a smažte je pozvolna 3–4 minuty, dokud nejsou hezky zlatavé. Následně je přemístěte na papírovou utěrku, která odsaje přebytečný tuk, a ještě horké podávejte.
Líbil se vám recept Falafel? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.