-
Brambory oloupeme a pak nastrouháme najemno na struhadle nebo s pomocí robotu. Můžeme je také strouhat přímo do cedníku nad mísu či dřez, aby tekutina, která se z nich uvolňuje, průběžně odkapávala.
-
Ze strouhaných brambor na cedníku důkladně vymačkáme většinu tekutiny; tu nebudeme potřebovat.
-
Brambory vložíme do mísy, osolíme, rozklepneme k nim vejce a promícháme.
-
Pak do hmoty postupně zapracujeme tolik mouky, aby vzniklo tuhé těsto, o něco hustší než na bramboráky.
-
Šištičky opatrně sázíme namočenými lžícemi do hrnce s mírně probublávající osolenou vodou. Teprve až budou všechny knedlíčky plavat, zvýšíme pod hrncem plamen.
-
Během vaření odšťouchneme knedlíčky vařečkou ode dna. Vaříme je doměkka, zhruba deset až patnáct minut – záleží mimo jiné na jejich velikosti.
-
Měkké knedlíčky vybereme cedníkem, necháme odkapat a pak vložíme do pekáčku.
-
V pekáčku knedlíčky rychle zasypeme odkapaným, ale ne vyždímaným kysaným zelím i nakrájenou cibulí (nebo její částí) a promícháme. Díky tomu se knedlíčky nezbarví domodra a zůstanou krásně žluté.
-
Pekáč můžeme ještě vložit do předehřáté trouby a všechno jemně prohřát.