-
V míse utřeme máslo do pěny, přidáme cukr, žloutky, sůl, citronovou kůru a vanilku a třeme asi 20 minut, až vznikne hustá směs.
-
Droždí rozdrobíme do hrnku s částí mléka a přidáme trošku cukru a mouky. Necháme vzejít.
-
Do jiné mísy vsypeme mouku a uprostřed uděláme důlek, do kterého vlijeme vzešlé droždí, zbylé mléko, máslo utřené s ostatními přísadami a vypracujeme tuhé těsto.
-
Přesuneme těsto na vál a ještě pořádně propracujeme.
-
Poté do těsta zapracujeme rozinky, nasekané mandle a kandovanou kůru, a přesuneme do mísy vytřené trochou oleje. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi hodinu nebo až zdvojnásobí svůj objem.
-
Z těsta pak vytvoříme velký váleček, který rozdělíme na 8 dílů (jeden o malinko větší).
-
Ze čtyř dílů vyválíme válečky, spleteme je do copu a na koncích dobře stiskneme. Položíme na plech vyložený papírem na pečení a dlaněmi ve středu roztáhneme.
-
Z dalších tří dílů vyválíme válečky a spleteme je do copu. Ten pak položíme na základ ze čtyř pramenů. Uprostřed ho trochu promáčkneme hranou dlaně, konce zmáčkneme naplocho a zasuneme pod základnu.
-
Poslední, větší díl těsta rozdělíme na poloviny a vyválíme dva válečky, které stočíme do provazu a položíme navrch.
-
Vánočku zajistíme špejlemi, aby se při kynutí a pečení nerozbíhala. Budeme jich potřebovat asi 5. 12 cm dlouhých.
-
Vánočku přikryjeme utěrkou a dáme znovu kynout.
-
Předehřejeme si troubu na 200 °C.
-
Vykynutou vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, ozdobíme mandlemi, necháme trochu oschnout a ještě jednou potřeme vejcem.
-
Vánočku vložíme do trouby a pečeme, až lehce zrůžoví.
Poté teplotu trouby snížíme na asi 170 °C, vánočku volně přikryjeme papírem na pečení a pečeme asi 1 hodinu, přičemž ji v polovině doby obrátíme i s plechem tak, aby byla přední špička vzadu a vánočka se tak propekla stejnoměrně.
-
Vpichem špejle vyzkoušíme, jestli je propečená, na špejli by neměly ulpět drobky vlhkého těsta. Až vánočka vychladne, vyndáme podpůrné špejle.
-
Na závěr můžeme vánočku poprášit moučkovým cukrem.