1/0
Zeleninový vývar, plný poctivých surovin, vás zahřeje i zasytí. Využijete jej také do mnoha dalších pokrmů a když jej zamrazíte, ušetříte si práci a čas i v budoucnu.
Mrkev, celer a petržel oloupeme a nakrájíme na menší kousky zhruba o velikosti palce.
Cibuli a česnek oloupeme, pórek očistíme a nakrájíme na stejně velké kusy jako kořenovou zeleninu.
Ve větším hrnci rozpálíme 2 lžíce másla a přidáme nakrájenou zeleninu, zamícháme a restujeme asi 4 minuty.
Zalijeme vodou a necháme při mírném pobublávání vařit asi 1 hodinu. Naběračkou sbíráme vzniklou pěnu, vývar pak nebude kalný.
Poté scedíme a vzniklý vývar buď ihned zpracujeme, nebo zamrazíme na později.
Základem zeleninového vývaru jsou mrkev, celer a petržel, můžete do něj však přidat i další zeleninu, kterou máte zrovna doma po ruce, třeba rajčata, pórek, řapíkatý celer, květák nebo kedlubnu.
Líbil se vám recept Zeleninový vývar? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.