Nepříznivé počasí i koronavirová situace zapříčinily to, že se letos snížila úroda okurek. Tradiční značka Znojmia, která se ještě donedávna chlubila tím, že jsou její nakládané okurky vypěstované na Jižní Moravě, tak musela přesunout výrobu do Turecka. Změna je však na chuti i textuře okurek znát.
Znojmia, typický výrobce znojemských okurek, má už několikasetletou tradici. Jejich nakládané okurky ve sladkokyselém nálevu patří mezi nejoblíbenější na trhu. Nyní si ale zákazníci stěžují, zejména na sociálních sítích, že tradiční pochoutka chutná jako bláto a vadí jim také chybějící charakteristická textura. Okurky podle některých nekřupou a jsou příliš měkké.
„Ačkoli jsme vždy vyráběli a vyrábíme okurky Znojmia v České republice a dáváme přednost jejich nákupu od tradičních tuzemských pěstitelů, u části jejich výroby jsme si letos museli vypomoct dočasnou produkcí v Turecku,“ sdělil Milan Linka z PR oddělení společnosti Orkla Foods Česko a Slovensko, pod niž značka Znojmia spadá.
Okurek je letos v Česku málo. Mnoho pěstitelů totiž kvůli covidu-19 okurky vůbec nezaselo a počasí úrodě také nepřálo. Okurkám škodil chlad na začátku léta a také vydatné srážky, kvůli kterým se plody topily. V létě pak trpěly i plísněmi.
Dnes je na Znojemsku největším pěstitelem okurek akciová společnost Novák konzervárna pěstující okurky na až 80 hektarech. A i její spolumajitel Bohuslav Novák hodnotí letošní sklizeň negativně – úroda je podle něj letos až o čtyřicet procent nižší v porovnání s předešlými lety. Není tedy divu, že jsou okurky letos nejen vzácnější, ale také dražší.
Nakládané okurky k české kuchyni neodmyslitelně patří už pěknou řádku let. Když se v polovině 19. století začaly znojemské okurky skladovat prostřednictvím sladkého a kyselého nálevu, staly se velkou pochoutkou i na císařských dvorech. Dnes známá tradiční receptura sladkokyselého nálevu byla vyvinuta v průběhu 20. století.
Kupte se slevou Okurky Znojmia.
Kyselé okurky jsou oblíbeným doplňkem spousty pokrmů. Hodí se k masu i k sýrům a na slavnostní studené obložené míse rozhodně nesmí chybět. Kromě jejich skvělé chuti navíc vynikají také mimořádnými zdravotními benefity.
Nakládané okurky mají nízkou kalorickou hodnotu. Obsahují totiž až 95 % vody, tudíž si je bez obav můžete dopřávat v poměrně velkém množství, aniž byste ohrozili svou váhu. Jsou bohaté i na minerální látky a řadu vitamínů. Vitamín F, který také obsahují, zvyšuje přímé spalování tuku, čímž podporuje hubnutí.
Díky vysokému obsahu vody, vlákniny a prospěšných probiotických bakterií přispívají kyselé okurky k zachování funkčnosti a zdraví střev. Snižují pravděpodobnost vzniku zácpy, podporují imunitu a produkci některých hormonů.
Kvasinky jsou u žen sice běžnou součástí vaginální mikroflóry, z mnoha důvodů se ale mohou přemnožit a způsobit různé zdravotní problémy. Nakládané okurky je nicméně pomáhají udržet pod kontrolou, a tak trvale významně snižují riziko vzniku a vývoje kvasinkových infekcí.
Takzvaný bloudivý nerv, latinsky Nervus vagus, funguje jako vysoce efektivní spojnice mezi žaludkem a mozkem. Probiotické bakterie, které se mimo jiné živí také kyselými okurkami ve střevě, snižují dopad stresového hormonu kortizolu na tento nerv. Pojídání kyselých okurek vám tedy díky tomu zajistí lepší náladu.
Kupte se slevou Ocet Tesco.
Kyselé okurky jsou tedy nejen velmi chutné, ale také zdravé, a představují navíc atraktivní způsob, jak dostat do svého jídelníčku více zeleniny. Jediné, co byste si při jejich konzumaci měli hlídat, je obsah soli – mohli byste jim totiž snadno propadnout a přitom nevědomky překročit její doporučené denní maximum.