Všichni milovníci burčáku právě zažívají radostné období. Ve vzduchu nadcházejícího podzimu se totiž line také nasládlá vůně této vinné lahůdky. Její kvalita a chuť se ovšem každým dnem mění – bohužel k horšímu. Jak poznat skutečně kvalitní burčák a kdy je nejlepší čas na jeho vychutnávání?
Burčák se vyrábí z čerstvě vylisovaného vinného moštu, který se po dobu několika dní nechává kvasit. Tím vzniká sladký, mírně alkoholický nápoj. Burčáková sezóna klasicky začíná koncem srpna, v plném proudu bývá během září a končí v říjnu.
A právě v září si můžete burčák dopřát v jeho nejlepší formě. Čím déle totiž kvasinky v nápoji pracují, tím více cukrů stihnou přeměnit na alkohol. Na konci sezóny proto bývají burčáky již více kyselé a alkoholické než ty první, které nabízí ideálně vyvážený poměr mezi lehce stravitelnými cukry, vitamíny, blahodárně působícími ovocnými kyselinami a alkoholem.
Burčák je mladé a nedokonale zkvašené víno z hroznů, které ještě není úplně alkoholicky fermentované. Proto obsahuje relativně malé množství alkoholu. V průměru může burčák obsahovat mezi 5–7 % alkoholu, ale hodnoty se mohou lišit v závislosti na konkrétní produkci.
Kvalitu a čerstvost burčáku poznáte podle čtyř základních charakteristických znaků:
Kupte se slevou Víno Ryzlink rýnský Chateau Valtice.
A jak to letos vypadá s úrodou a cenou burčáku? Oproti loňskému roku se vysoký nárůst cen nepředpokládá – za litr burčáku zaplatíte u vinařů v průměru kolem 80–150 Kč, v závislosti na prodejci. Pokud narazíte na cenu výrazně nižší, buďte obezřetní, aby vám po jeho vypití nebylo špatně.
Nejlepší je samozřejmě vychutnávat si burčák ihned po jeho zakoupení. Pokud si jej však ze sklípku nebo od vinaře přivezete domů, v lednici vám vydrží chutný ještě asi dva dny. Při převozu nezapomeňte nechat víčko plastové lahve nebo kanystru mírně pootevřené, aby si oxid uhličitý našel přirozenou cestu ven.
Burčák by měl být vždy skladovaný v chladnějším a temnějším prostředí. Zde by měl být i většinu času během prodeje. Dejte si proto pozor na stánky, kde lahve stojí po celý den na slunci. V teple se totiž proces kvašení výrazně urychluje a burčák se stává doslova časovanou bombou.
Kupte se slevou Bohemia Sekt Demi Sec.
Ačkoliv má burčák poměrně nízký obsah alkoholu (cca 5 %), ve větších dávkách dokáže být pěkně zákeřný. Zejména je známý svými projímavými účinky. I přesto však existují důvody, proč byste si ho v rozumných dávkách měli bez výčitek dopřávat.
Čerstvý a kvalitní burčák totiž obsahuje velké množství vitamínů skupiny B (B5 nebo tiamin), dále stopových prvků zinku a železa i přátelských bakterií a kvasinek.