Na čekanku můžete v přírodě i ve městě narazit velmi často. Věděli jste ale, že je tato běžně rostoucí květina hotovým zázrakem? Pod blankytně modrými kvítky se totiž ukrývá cenný poklad. Kořen čekanky má plno blahodárných účinků, je ideálním sladidlem s nízkým glykemickým indexem a také skvělou náhražkou kávy. Co všechno ještě umí a v jaké podobě jej můžeme konzumovat?
Čekanka je rod rostlin z čeledi hvězdnicovitých, který zahrnuje několik druhů bylin s modrými, bílými nebo růžovými květy. Čekanka se pěstuje jako potravina, léčivka nebo okrasná rostlina. Má mnoho využití v kuchyni i v léčitelství.
Čekanka obecná je známá a oblíbená zejména pro svůj pozitivní vliv na trávení a vylučování či na regulaci hladiny cukru v krvi. Z rostliny se nejčastěji zpracovává právě kořen, protože obsahuje nejvíce účinných látek. Důvodů, proč byste jej měli zařadit do svého jídelníčku, existuje mnoho:
Kořen čekanky je běžně dostupný ke koupi v mleté či drcené podobě (nejčastěji jej koupíte za cenu kolem 60–100 Kč za 100 g). Dá se z něj vařit čaj a horké či studené odvary. Rozemletý usušený kořen čekanky je také známý jako cikorka neboli alternativní „káva“. Ačkoliv neobsahuje kofein, má obdobně povzbuzující účinky. Na rozdíl od kávy je ale zdravější, snižuje hladinu stresu a je vhodná i pro těhotné ženy nebo lidi s vysokým krevním tlakem.
Tip: Kořeny čekanky si můžete nasbírat i v přírodě – ideálně na konci léta a během podzimu. Doma je stačí opláchnout, rozříznout a vysušit v troubě. Poté je rozemelte na drobná zrníčka a používejte podobně jako sypaný čaj nebo mletou kávu.
Čekankový sirup se vyrábí z kořene a je oblíbeným low carb sladidlem. Má velmi nízký glykemický index (nižší než 5) a obsahuje výrazně méně sacharidů a kalorií než jiná přírodní sladidla, jako například agávový nebo javorový sirup. Naopak ale nese mnohem více rozpustné vlákniny, která působí příznivě na trávicí systém a pozitivně ovlivňuje pocit nasycenosti. Vhodný je i pro osoby s intolerancí na lepek či laktózu.
V kuchyni jej můžete použít místo všech běžných sladidel – hodí se do studené i teplé kuchyně, na pečení a vaření, přípravu koktejlů, smoothie, do čaje nebo kávy či k ochucení mléčných výrobků, lívanců či zmrzliny.
Smoothie z lesního ovoce se perfektně hodí jako rychlá snídaně nebo svačina pro dny, kdy nestíháte. Navíc vám dodá potřebnou energii na veškeré úkoly, které potřebujete zvládnout, a příprava vám zabere jen chvilku.
Čekankový sirup koupíte v obchodech se zdravou výživou (případně v těchto sekcích v supermarketech), v některých drogeriích, lékárnách a samozřejmě také na internetu. Můžete vybírat z několika značek a cena se běžně pohybuje od 30 do 45 Kč za 100 g. Sirup se obvykle prodává v baleních od 250 do 450 g.
Na trhu jsou k dostání také upravené čekankové sirupy pro děti nebo ochucené toppingy z čekankového extraktu, které nabízí zdravější a méně sladkou alternativu k oblíbeným ovocným, čokoládovým či karamelovým polevám.
Zdroje: Sever.rozhlas.cz, Wikipedia.org, Kupi.cz, Prozdravi.cz, Bylinkyprovsechny.cz