Chcete si letos vyrobit domácí marmelády bez zbytečné chemie a éček? Vyzkoušejte přírodní citrusový pektin, který perfektně zakonzervuje ovoce a dodá marmeládám skvělou chuť. Poradíme vám, jaké jsou jeho výhody a jak ho používat.
Aby se ovoce ve sklenici nekazilo, je třeba ho ještě horké želírovat. K tomu se prodávají různé želírovací směsi.
Jejich výhodou je snadné použití, obrovskou nevýhodou ale naopak složení (často plné éček a chemie), nutnost přidávat hodně cukru a dlouhé vaření.
Citrusový pektin je oproti tomu čistě přírodní látka se stejnými, ne-li lepšími vlastnostmi, než mají kupované želírovací směsi. Je vyrobený ze sušených, mletých citrusů, a není tudíž ničím škodlivý. A proč právě z nich? Citrusy mají přirozeně želírující a zahušťující vlastnosti – proto do citronové marmelády stačí pektinu jen špetka, kdežto do broskvové je potřeba dát jej více.
Na 1 kilogram ovoce vychází zhruba 10 gramů pektinu, který je potřeba před přidáním do marmelády rozmíchat v cukru, aby netvořil žmolky. Poté stačí směs už jen tři minuty povařit a je hotovo.
Citrusový pektin je dnes již relativně oblíbený, a tudíž i poměrně dobře dostupný. Prodává jej například Grešík (70 g od 88 Kč), dále Labeta (20 g od 38 Kč) nebo VitalCountry (10 g od 15 Kč).
Pokud se vydáte do obchodu pro pektin, čtěte pečlivě složení. Kromě toho citrusového se totiž vyrábí i pektin jablečný. Ten má ale menší želírující schopnosti, a je tedy lepší sáhnout po jeho spolehlivější, citrusové variantě.
Zdroj: Kupi