Zavařujte marmelády s citrusovým pektinem! Vaří se 3 minuty, je 100% přírodní a perfektně konzervuje

Žena drží v rukou skleničku s červenou marmeládou. AtlasStudio / Shutterstock.com

Chcete si letos vyrobit domácí marmelády bez zbytečné chemie a éček? Vyzkoušejte přírodní citrusový pektin, který perfektně zakonzervuje ovoce a dodá marmeládám skvělou chuť. Poradíme vám, jaké jsou jeho výhody a jak ho používat.

Přečtěte si také

Jak nahradit vajíčka v kuchyni? 6 nejlepších alternativ

Kupované želírovací směsi vs. citrusový pektin

Aby se ovoce ve sklenici nekazilo, je třeba ho ještě horké želírovat. K tomu se prodávají různé želírovací směsi.

Jejich výhodou je snadné použití, obrovskou nevýhodou ale naopak složení (často plné éček a chemie), nutnost přidávat hodně cukru a dlouhé vaření.

Citrusový pektin je oproti tomu čistě přírodní látka se stejnými, ne-li lepšími vlastnostmi, než mají kupované želírovací směsi. Je vyrobený ze sušených, mletých citrusů, a není tudíž ničím škodlivý. A proč právě z nich? Citrusy mají přirozeně želírující a zahušťující vlastnosti – proto do citronové marmelády stačí pektinu jen špetka, kdežto do broskvové je potřeba dát jej více.

Žena přendává naběračkou broskvovou marmeládu z kastrolu do zavařovací sklenice Pixel-Shot / Shutterstock.com

Pět výhod citrusového pektinu

  • Citrusový pektin je 100% přírodní.
  • Želíruje a zahušťuje marmelády.
  • Není třeba ho dlouho vařit, postačí tři minuty.
  • Použití je snadné, stačí ho jen rozmíchat v cukru a nasypat do hrnce.
  • Pektin nijak negativně neovlivňuje výslednou chuť marmelády.

Jak citrusový pektin používat?

Na 1 kilogram ovoce vychází zhruba 10 gramů pektinu, který je potřeba před přidáním do marmelády rozmíchat v cukru, aby netvořil žmolky. Poté stačí směs už jen tři minuty povařit a je hotovo.

Kde koupit citrusový pektin

Citrusový pektin je dnes již relativně oblíbený, a tudíž i poměrně dobře dostupný. Prodává jej například Grešík (70 g od 88 Kč), dále Labeta (20 g od 38 Kč) nebo VitalCountry (10 g od 15 Kč).

Není pektin jako pektin

Pokud se vydáte do obchodu pro pektin, čtěte pečlivě složení. Kromě toho citrusového se totiž vyrábí i pektin jablečný. Ten má ale menší želírující schopnosti, a je tedy lepší sáhnout po jeho spolehlivější, citrusové variantě.

Zdroj: Kupi