Recepty na tataráky, jak je možná neznáte: Rybí, zeleninové, houbové i ovocné

Dva bochánky tataráku z ryb Canva

Klasický tatarský biftek z hovězího masa zaručeně milují všichni masožravci. Existuje ale i spousta dalších variant tohoto pokrmu, na kterých si mohou pochutnat nejen vegetariáni. Výborný tatarák si můžete připravit z ryb, zeleniny, ovšem také třeba z hub či ovoce. Záleží jen na vaší chuti. Poradíme vám pár výtečných receptů na tyto netradiční pochoutky.

Přečtěte si také

Zapomeňte na svařák! Zahřejte se horkými drinky z čaje, čokolády i džusu

Houbový tatarák

Tento tatarák je naprosto ideální volbou pro všechny milovníky hub. A jaké jejich druhy použijete, je přitom jen a jen na vás a vaší chuti. Doporučit můžeme směs vašich oblíbených – a navíc je i jedno, jestli budou čerstvé nebo mražené.

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 500 g směsi lesních hub
  • 150 g rajského protlaku
  • 1 menší cibuli
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžičku mleté sladké/pálivé papriky
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 1 lžíci sójové omáčky
  • 1 lžíci worcestrové omáčky
  • sůl a pepř
  • chlebové topinky

Postup:

  1. Houby povařte zhruba 20 minut. Poté je slijte, nechte okapat a hodně najemno nasekejte nožem (práci si můžete ulehčit a houby pomlít ve strojku na maso).
  2. Dále na oleji lehce osmahněte polovinu jemně nakrájené cibule, přidejte česnek nakrájený na plátky, protlak, houby a koření. Za stálého míchání opékejte zhruba 2 minuty, poté odstavte a nechte směs vychladnout.
  3. Nakonec se směsí zacházejte jako při přípravě běžného tataráku. Smíchejte ji se zbytkem cibule, dochuťte sójovou a worcestrovou omáčkou, přidejte kmín, mletou papriku, a nakonec sůl a pepř. Směs průběžně ochutnávejte a suroviny přidávejte po troškách dle chuti.
  4. Podávejte na topinkách potřených rozpůlenými stroužky česneku.

Tip: Co třeba takhle tatarák ze zdraví prospěšné hlívy ústřičné? Až do úterý ji seženete v akci v Albertu za 32,90 Kč.

Houbový tatarák, houby, vajíčka a rajče Canva

Tatarák z lososa

Stále oblíbenější variantou tataráku se stává ta z lososa. Stejně jako jeho hovězí verze se připravuje ze syrového masa, můžete ho ale nahradit i lososem uzeným či kombinací obou.

Budete potřebovat:

  • 400 g filetů z lososa bez kůže
  • 1 šalotku
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • kopr dle chuti
  • šťávu z citronu dle chuti
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Lososa naškrábejte stejně jako při přípravě hovězího tataráku, nebo ho pokrájejte na malé kousky.
  2. V misce jej smíchejte s ostatními ingrediencemi a nechte chvíli odležet.
  3. Na závěr ještě dochuťte dle potřeby a podávejte na opečeném toustu.

Tip: Kdo je má rád, může si místo kopru přidat do tataráku nakrájené kapary.

Tatarák z ryby na talířku s opečenou vekou Canva

Zeleninový tatarák

Co takhle si připravit vegetariánskou verzi tataráku z mrkve, celeru a vlašských ořechů? Určitě zachutná i masožravcům.

Budete potřebovat:

  • ¼ bulvy celeru
  • 1 větší mrkev
  • 50 g nadrcených vlašských ořechů
  • strouhaný sýr (množství dle chuti)
  • 1 stroužek česneku
  • ½ menší cibule
  • 1 lžičku sójové omáčky
  • 1 lžičku worcestrové omáčky
  • 1 lžičku rajského protlaku
  • 1 lžíci hrubozrnné hořčice
  • 1 lžíci olivového oleje
  • pár kapek tabasca
  • sůl a pepř

Postup:

  1. V míse smíchejte nastrouhanou mrkev, celer, sýr a vlašské ořechy. Přidejte prolisovaný česnek a najemno nakrájenou cibuli.
  2. K směsi přilijte sójovou a worcestrovou omáčku, hořčici, olej, protlak a na závěr dochuťte tabascem, solí a pepřem.
  3. Zeleninový tatarák podávejte na klasických topinkách potřených česnekem nebo na opečeném toustovém chlebu.
Co by to bylo za tatarák bez pořádných topinek!

Tatarák z tuňáka a avokáda

Další zajímavou variantou tataráku je ta z tuňáka a avokáda. Pokud při příštím nákupu uvidíte zralá avokáda, neváhejte a šup s nimi do košíku. A pokud nevíte, jak je správně vybrat, přečtěte si tyto naše tipy.

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 400 g čerstvého tuňáka
  • 4 menší avokáda
  • 2 polévkové lžíce sezamových semínek
  • 2 lžíce limetkové šťávy
  • 1 šalotku
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • sůl a pepř
  • opečený toustový chléb

Postup:

  1. Nejprve na pánvi na sucho krátce orestujte sezamová semínka.
  2. Maso z tuňáka nasekejte na malé kousky, šalotku oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Směs promíchejte s dijonskou hořčicí, lžící olivového oleje a ochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.
  3. Avokáda oloupejte a pokrájejte na menší kousky, přimíchejte sůl, limetkovou šťávu a sezamová semínka.
  4. Servírujte nejprve vrstvu avokáda a na ni vrstvu tuňáka. Tatarák lze ozdobit i polníčkem a balzamikovým octem a podávat ho můžete s opečeným toustovým chlebem.

Tip: Chcete ušetřit na avokádu? Až do úterý ho najdete v prodejnách Billa v akční ceně 24,90 Kč za kus.

Tatarák z tuňáka a avokáda Canva

Ovocný tatarák

Nejmenší strávníky tatarákem z masa většinou moc neoslovíte. Tato ovocná varianta však zaručeně zmizí z talíře raz dva a jistě potěší i dospělé. Připravit ho můžete téměř ze všech různých druhů ovoce, které budete mít doma. Trik je jen v krájení na opravdu malé kousky.

Budete potřebovat:

  • 1 mango
  • 2 kiwi
  • hroznové víno
  • jahody
  • třtinový cukr dle chuti
  • špetku skořice
  • čokoládu na vaření

Postup:

  1. Veškeré ovoce očistěte, nakrájejte na drobné kostičky, promíchejte s cukrem a přidejte špetku skořice. Množství ovoce dejte takové, aby ani jeden druh příliš nepřebíjel chutě těch ostatních.
  2. V horké vodní lázni rozehřejte čokoládu a při podávání jí tatarák pokapejte.
  3. Dobrou chuť!