Z nákupu rovnou na piknik nebo na grilovačku, to je sen. Vysoká teplota v autě však může přinést mnoho problémů, natožpak při vypnuté klimatizaci. Potravinám tak v létě hrozí mnoho nebezpečí, i při drobném zdržení se mohou znehodnotit ještě dřív, než je vůbec stihnete dopravit domů, do mrazáku či lednice. Čeho se tedy při převozu nákupu v horkém letním období vyvarovat a co mít na paměti?
Salmonelóza sice trápí mnoho lidí po celý rok, během léta má ale skutečné žně. Původem tohoto infekčního onemocnění je bakterie Salmonella, pro jejíž množení nastává ideální situace za vysokých teplot a vysoké vlhkosti.
Mezi hlavní rizikové potraviny, ve kterých dojde k rozmnožení bakterií i během jediné hodiny cesty v autě, patří ryby, nepasterizované mléčné výrobky, maso a hotová jídla, například těstovinové saláty.
Bakterie salmonely začínají růst už při 5 °C, s vyšší teplotou pak riziko nákazy samozřejmě stoupá. Pakliže jídlo převážíte v místě, kde je teplota vyšší než 32 °C, je nutné jej sníst nejpozději během jedné hodiny. S otravou jídlem si opravdu není vhodné zahrávat, zejména pokud patříte mezi imunitně oslabené jedince, případně pokud potenciálně nebezpečné jídlo podáváte dětem či těhotným ženám.
Chladicí box, ve kterém vytvoříte podmínky podobné chladničce, tedy teplotu pod 4,5 °C, vám pomůže zamezit množení bakterií na delší dobu. Jedná se o dobrou investici jak pro pikniky, tak pro převoz určitých potravin. Nejprve jej naplňte ze dvou třetin potravinami a zbytek doplňte pytlíky s ledem.
Pro kontrolu je vhodné pořídit si i teploměr, který zasunete mezi potraviny. Zjistíte tak, jestli se teplota nezvyšuje do nebezpečných hodnot. Snažte se udržovat chladicí box maximálně čistý a ukládejte ho na stinné místo. Také jej nenechávejte zbytečně otevřený, protože se tím jeho účinnost výrazně snižuje.
Tip: Chystáte-li se na piknik či grilování s přáteli, upřednostněte trvanlivé potraviny, sušenky či čerstvé ovoce.
Ani „čichací test“ vás pokaždé nezachrání. Potraviny, které se zkazily v důsledku rozmnožení nebezpečných bakterií, totiž mnohdy nelze na první pohled ani po čichu poznat. Stejně tak nelze mnohdy rozpoznat ani rozšíření plísní, dokud není natolik výrazné, že jej vidíte pouhým okem. Pokud však budete dodržovat doporučení ohledně teploty a času skladování, můžete předejít i velmi nepříjemným zdravotním potížím.
Pro bezpečný převoz potravin v autě dodržujte tyto zásady:
Snažte se nakupovat v co největší blízkosti vašeho domova. Při dlouhém procházení nákupního centra si nákup potravin nechte až na samotný závěr. Čím více omezíte čas strávený převozem jídla z místa na místo, tím lépe.
Ne vždy máte na veřejných parkovištích možnost najít krytější místo ve stínu. Pokud ale existuje, určitě jej využijte. Přímé slunce jinak udělá z auta výheň, která není pro převoz potravin vůbec vhodná.
Jakékoliv rychle se kazící potraviny (maso, ryby, mražené výrobky...) by měly do nákupního košíku mířit až jako poslední. Nesahejte po všem ihned ve chvíli, kdy požadované zboží zahlédnete. Dlouhým nošením jídla v košíku pouze zvyšujete dobu, kterou potraviny stráví v nebezpečné teplotní zóně.
Snažte se naskládat jídla stejného druhu k sobě. Zejména mražené výrobky by měly být v autě uložené v těsné blízkosti, protože tím zamezíte příliš rychlému zvýšení jejich teploty. Maso a ryby však od ostatních mražených či chlazených výrobků oddělte, aby se zabránilo jejich kontaminaci.
Výše jsme o kufru sice hovořili, pokud ovšem máte tu možnost, převážejte nákup raději na zadním sedadle. Kufr totiž bývá nejteplejším místem v celém autě, a navíc v něm chybí klimatizace. Nákup taktéž položte opravdu na sedadlo, nikoliv třeba dolů na zem. Tam totiž hůře cirkuluje vzduch a potraviny jsou tak opět ve větším ohrožení.
Tip: Udržet potravinám jejich teplotu během převozu autem pomůže také chladicí taška.
Zdroje: Cookinglight.com, Livingwellspendingless.com, CNET.com