Jsou zdravé, lehké a neskutečně dobré. Řeč je o dezertech, ve kterých nenajdete ani špetku mouky. Ne každý si totiž může dopřát klasické moučníkové dezerty jako bábovku, buchty či koláče. Zvlášť celiaci o tom ví své. Jiní se mouce vyhýbají kvůli postavě nebo chtějí zkusit něco nového. Máme pro vás recepty, které nezklamou a pochutná si na nich celá rodina i návštěva.
Co zdravého upéct?
Ačkoli jsou následující dezerty bez mouky, nemusíte se bát, že by nedržely pohromadě. Jejich základ tvoří tvaroh, který má pojivé vlastnosti. Navíc je i zdraví prospěšný, obsahuje plnohodnotné bílkoviny, vápník a další minerální látky a vitaminy. Na své si ale přijdou i milovníci čokolády, kteří si mohou připravit čokoládovou pěnu.
Meruňkový cheesecake – recept
- 2 balení cottage sýra
- 2 bílé řecké jogurty
- 100 g meruňkového šmakouna
- 3 vejce
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 1 lžíce medu
Postup:
- V mixéru rozmixujeme cottage sýr se šmakounem a cukrem.
- Poté přidáme jogurt, vejce, med a zpracujeme v hladké těsto. To nalijeme do dortové formy vyložené pečicím papírem.
- Naplněnou formu vložíme do pekáče s vodou a pečeme 15−17 minut na 170 °C.
- Kontrolujeme pomocí špejle – když se na ni těsto nelepí, troubu vypneme a koláček necháme dojít dalších 15 minut.
Marika Habertová
Kokosová buchta bez mouky – recept
- 250 g tvarohu
- 3 vejce
- 1 hrnek rozemletého kokosu
- špetka soli
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička skořice
- 1 hrnek cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 2 lžíce povidel
Postup:
- Troubu si předem vyhřejeme na cca 175 °C. Mezitím v míse pomocí metličky rozmícháme dohladka tvaroh s vejci a oběma cukry.
- Poté přisypeme kokos, skořici, přidáme špetku soli a vše zamícháme.
- Pekáček vyložíme pečicím papírem, na který vylijeme hotovou směs na buchtu.
- Pomocí lžiček umístíme na vrch buchty švestková povidla a posypeme rozemletým kokosem. Pečeme 15–20 minut.
Marika Habertová
Čokoládová pěna – recept
- 400 g čerstvých nebo kompotovaných jahod
- 100 g čokolády na vaření (alespoň 50% obsah kakaa)
- 1–2 sáčky vanilkového cukru dle chuti
- 200 g zakysané smetany
Postup:
- Nakrájené jahody rozmixujeme s vanilkovým cukrem – pokud máme kompotované jahody, tak i s polovinou jejich šťávy.
- Poté vmícháme zakysanou smetanu a dáme vychladit do lednice.
- Mezitím si rozlámeme čokoládu, kterou rozpustíme ve vodní lázni. Tekutou čokoládu rychle vmícháme do jahodové směsi.
- Hotovou čokopěnou ozdobíme jahodami, zalijeme jahodovou šťávou a posypeme oříšky.
Tvarohový trhanec – recept
- 500 g tvarohu
- 125 ml mléka
- 60 g moučkového cukru do těsta
- hrst nastrouhané citronové kůry
- 3 vejce
- 2 lžičky rozinek
- 1 vanilkový cukr
- dřeň z půlky vanilkového lusku (lze nahradit pár kapkami vanilkové esence)
- špetka soli
- máslo nebo sádlo na vymazání pekáčku
- moučkový cukr
- sezónní ovoce – jahody, třešně, borůvky nebo dle chuti
Postup:
- Tvaroh smícháme s mlékem, cukrem, žloutky, vanilkovým cukrem, solí a citronovou kůrou. Poté pomalu vmícháme tuhý sníh z bílků a rozinky.
- Těsto nalijeme do vymaštěného pekáče nebo na větší pánev a pečeme ve středně vyhřáté troubě zhruba 12 minut.
- Horký trhanec roztrháme vidličkou a podáváme posypaný moučkovým cukrem, sezónním ovocem a zmrzlinou.
Tiramisu
Tiramisu je italský dezert, který jsme si u nás v Česku velmi oblíbili. Vyrábí se ze sýra mascarpone, který se šlehá se žloutky a cukrem, případně šlehačkou a prokládá se cukrářskými piškoty, namočenými do silného espressa, ochuceného italským mandlovým likérem Amaretto. Povrch dezertu se posype práškovým kakaem. Příprava je velmi jednoduchá a rychlá.
Tiramisu
Vyzkoušejte naše sladké recepty a buďte si jistí, že se na váš stůl začnou vracet čím dál tím častěji!
Zdroj: Marika Habertová, vareni.cz, vimcojim.cz