Vyznejte se v pečivu! Je celozrnné to nejzdravější, co si můžete dát? Ne vždy

Rozličné pečivo na dřevěném pozadí FotosDo / Shutterstock.com

Preferujete bílé pečivo a těstoviny, nebo jste je už vyměnili za jejich celozrnné alternativy? Nebo jste se snad po čase vrátili k chutnějším bílým variantám? Co vlastně znamenají celozrnné potraviny a v čem vynikají nad těmi „bílými“? A kdy mohou být výrobky z bílé mouky paradoxně zdravější než ty celozrnné?

Přečtěte si také

Automatické parkovací hodiny do auta: Jak se na tuto (ne)legální vychytávku dívá policie?

Jak na celozrnnou mouku a výrobky z ní pohlíží legislativa?

Podle vyhlášky o požadavcích na mlýnské obilné výrobky, těstoviny, pekařské výrobky a cukrářské výrobky a těsta se celozrnnou moukou rozumí mlýnský obilný výrobek získaný drcením celého zrna obilovin nebo pseudoobilovin nebo rozemíláním jeho jednotlivých složek a obsahující všechny složky zrna, tedy endosperm, otruby a klíček, ve stejném poměru, jako má původní zrno.“

Stejná vyhláška také definuje pojem celozrnný chléb a celozrnné pečivo. Podle ní je „celozrnným chlebem nebo celozrnným pečivem pekařský výrobek, který obsahuje nejméně 80 % celozrnných mouk nebo jim odpovídající množství mlýnských obilných výrobků tak, aby byly zahrnuty všechny složky zrna, vztaženo na celkovou hmotnost použitých mlýnských obilných výrobků.“

Tmavé pečivo nemusí být celozrnné

I když teď tedy přesně víme, jak by měl celozrnný výrobek vypadat, ve skutečnosti není tak jednoduché jej v obchodě správně koupit. Často se totiž necháváme zmást vzhledem a pojmy.

To, co je tmavé, instinktivně považujeme za zdravější, i když tomu tak v mnoha případech není – pečivo se totiž často dobarvuje. Nikoliv ale syntetickými barvivy, ta jsou v něm zakázána. Výjimkou je pouze chléb sladový, který lze barvit karamelem.

Krájení chleba z domácí pekárny glebchik / Shutterstock.com

Celozrnné vs. vícezrnné pečivo

Většinou si taktéž pečivo „celozrnné“ pleteme s tím „cereálním“ či „vícezrnným“. Vícezrnné či cereální pečivo bývá mnohdy nahnědlé a je posypáno semínky nebo ovesnými vločkami. To z něj zdravé celozrnné pečivo ovšem nedělá. Svoji lákavou tmavou barvu nejčastěji získává díky praženému ječmenu či žitu.

Pokud doma pečete chleba nebo rohlíky, zkuste do těsta přisypat čajovou lžičku nápoje typu Caro nebo instantní špaldové kávy od značky Bioline. Pečivo získá hnědou barvu, bude působit více „celozrnně“ a nebylo by na tom nic zvláštního, kdyby vám připadalo i zdravější. Pořád nicméně půjde o ten stejný bílý chleba, pouze s trochu „zdravější“ barvou.

Vícezrnné pečivo z pohledu legislativy

Podle legislativy je vícezrnné pečivo „pekařský výrobek, jehož těsto obsahuje kromě mlýnských obilných výrobků ze pšenice a žita další složky jako mlýnské obilné výrobky z obilovin jiných botanických druhů, pseudoobiloviny, luštěniny nebo olejniny v celkovém množství nejméně 5 %, vztaženo na celkovou hmotnost použitých mlýnských obilných výrobků.“ Pojem „cereální“ však v legislativě zakotven není.

Ve větší míře se vyrábí pečivo vícezrnné

Pekaři se skutečně soustředí spíše na pečivo vícezrnné, které je mnohem chutnější. Výrobky upečené kompletně z mouky celozrnné nejsou totiž chuťově příliš dobré a kvůli natahování tekutin bývají taktéž spíše hutné a mazlavé.

Rozličné pečivo v ošatce New Africa / Shutterstock.com

Lékař říká: „Nahraďte bílou mouku celozrnnou.“

Vyvážený a zdravý jídelníček je základním pilířem lidského zdraví. I proto lékaři a výživoví poradci doporučují nahrazovat výrobky z bílé mouky těmi celozrnnými. I když se to na první pohled nemusí zdát, při těchto doporučeních nejde ani tak o hubnutí, jako skutečně o zdraví.

Špaldovo-žitný chléb se šmakounem
Čas přípravy: 2 hod 30 min Obtížnost: Snadný

Špaldovo-žitný chléb se šmakounem

Na tento snadný a výborný špaldovo-žitný chléb se šmakounem budete potřebovat domácí pekárnu, která vám zajistí čerstvé pečivo bez chemických přísad každý den, a to bez větší námahy. Stačí jen vložit ingredience dovnitř a počkat si na chutný výsledek.

Špaldovo-žitný chléb se šmakounem
Kváskový chléb krok za krokem
Čas přípravy: 10 hod Obtížnost: Náročný

Kváskový chléb krok za krokem

Zkoušeli jste si někdy upéct svůj vlastní kváskový chléb? Že ne? Potom to musíte vyzkoušet! Ale varujeme vás, již nikdy nebudete chtít jíst ten kupovaný. Rodina si ten váš zamiluje a jeho přípravu budete zbožňovat natolik, že se pečení chlebu stane vaším koníčkem.

Kváskový chléb krok za krokem

Bílé pečivo je ochuzené o spoustu zdraví prospěšných látek

Bílé pečivo sice chutná výborně, je ale spíše chudé na vitamíny, vlákninu a minerály. Výrobky z bílé mouky oproti svým celozrnným příbuzným obsahují například o více než polovinu méně vápníku, železa či vitamínu B1.

Problém mohou představovat taktéž jednoduché cukry pocházející z bílé mouky. Ty jsou v těle vstřebávány ihned na začátku zažívání, kvůli čemuž hladina cukru v krvi prudce stoupá. U pečiva celozrnného se naopak polysacharidy do krve uvolňují pomaleji a postupně během celého procesu zažívání.

Rohlíky v ošatce Jan_Mach / Shutterstock.com

Kdy je bílé pečivo zdravější než celozrnné?

Celozrnné pečivo je sice zdravější, ovšem pouze při dodržení ideálních podmínek správného skladování. V opačném případě může být také pěkně nezdravé, protože semena a klíčky použité k výrobě poměrně rychle zežluknou.

Zdroj: Zákony pro lidi, Bezpečnost potravin, Kupi