Fitness pečivo z cottage sýra bez jediného gramu bílé mouky. Je plné bílkovin a nahradí i plnohodnotné jídlo

Houstičky z oříškové mouky posypané semínky Atstock Productions / Shutterstock.com

Těsto na rychlé houstičky umícháte z cottage sýra a například oříškové mouky. Pečivo plné bílkovin chutná trochu jinak než to běžné bílé. I tak si jej ale určitě rychle zamilujete, a to jako přílohu i coby plnohodnotný pokrm.

Přečtěte si také

Elektrikář a dodavatel elektřiny radí, jak ušetřit tisíce korun. Nejdřív řešte tohle, až pak úsporné spotřebiče

Mouka ovlivní chuť i soudržnost

Při práci s oříškovými moukami musí být člověk tak trochu kouzelník, jelikož jim chybí lepek a z něj plynoucí přirozená soudržnost. V receptu, který vám představíme, se o tvar postará vajíčko a o nadýchanost kypřicí prášek.

Co oříšková mouka naopak nepostrádá, je chuť! Máte rádi cottage sýr s oříškovou posypkou či ořechy naslano? Pak vás okouzlí varianty chuťově nejvýraznější – vlašské ořechy, lískové ořechy nebo pistácie.

Máte-li raději jemnější chuť, která bude co nejvíce podobná klasické mouce, zvolte mouku mandlovou, případně najemno namleté para či kešu ořechy.

Tip: Pro jemnější výsledek je vhodné mouku ještě jednou přemlít, například rozmixováním ve smoothie mixéru.

Cottage sýr ve velké keramické misce, dřevěná lžíce edchechine / Shutterstock.com

Kvalita cottage sýra je zásadní!

Dokud cottage sýr sami neochutnáte, jeho kvalitu zkrátka nepoznáte. V závislosti na výrobci mají sýry různé konzistence – některé jsou téměř tekuté, jiné zase velmi pevné. A i na chuť sýra je potřeba dát pozor – i ta je totiž různorodá, ale v připravovaném pečivu bude rozhodně znát!

Druh cottage sýra, který si pro pečení zvolíte, by vám tedy měl hlavně chutnat. Zároveň je vhodnější, aby byl spíše jemný, smetanový a obsahoval více sýrových kuliček než tekutiny. Tu ale můžete klidně i slít a pracovat pouze se samotnou sýrovou hmotou.

Tipy na cottage sýry

  • Milki Line cottage sýr patří k těm více smetanovým a jemnějším. Cena se pohybuje kolem 26 Kč za 150 g.
  • Madeta cottage je chuťově vyrovnaný český produkt s gramáží 150 g. Cena kolem 30 Kč.
  • Cottage Meggle je vhodný pro opravdové labužníky, protože s gramáží 380 g bude dělat radost delší dobu. V akci se dá toto výhodné balení koupit za 50–68 Kč.
Ruce tvoří bulky z těsta a pokládají je na plech Maryna Jack / Shutterstock.com

Recept na houstičky s cottage sýrem a oříškovou moukou

Potřebujete:

  • 200 g cottage sýru
  • 100 g oříškové mouky (mandle, ořechy)
  • 3 vajíčka
  • 1 čajová lžička kypřicího prášku
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • bylinky dle chuti, koření či kmín
  • slunečnicová, sezamová nebo dýňová semínka na posypání

Postup:

  1. Do oříškové mouky nejprve vsypeme kypřicí prášek, který v ní promícháme, a následně i všechny další ingredience.
  2. Těsto vypracováváme tak dlouho, dokud není tužší a dostatečně lepivé.
  3. Poté z něj rukama uhněteme bochánky (z tohoto množství by mělo jít zhruba o sedm houstiček), které položíme na pečicí papír a vykrojíme do nich kříž, aby se lépe propekly.
  4. V předem vyhřáté troubě je následně pečeme asi 30 minut při teplotě 180 °C.
Houstičky se semínky v ošatce napůl přikryté utěrkou Julia Metkalova / Shutterstock.com

Jak dlouho pečivo vydrží a co k němu?

Chuť houstiček je nejlepší, pokud jsou dokonale vychladlé. Jsou výtečné jen tak s máslem, ideálně se ale hodí i jako příloha ke grilovanému masu nebo k výborným pomazánkám a zeleninovým salátům. Obsahují hodně bílkovin, můžete je tedy považovat za plnohodnotné jídlo.

Chcete-li, aby si houstičky zachovaly svoji chuť delší dobu, nenechávejte je vytažené déle než do druhého dne. Pár čerstvých si ale můžete klidně i uložit do mrazáku a naplno si je vychutnat až později.

Zdroj: Kupi