Hrášek je skvělá volba pro všechny zahrádkáře, kteří si chtějí užít bohatou úrodu s minimem námahy. Stačí jej na jaře zasadit k opoře a zanedlouho se budete radovat z křupavých zelených lusků. Chcete si pochutnat na čerstvém hrášku po celou sezónu? Pak jej vysévejte každé dva týdny. Poslední sklizeň si tak můžete dopřát až na podzim. A pokud se rozhodnete pěstovat více odrůd, užijete si pestrou paletu chutí!
Hrášek může být poněkud matoucí plodinou. Syrový, zelený hrášek je zeleninou a obsahuje velké množství vody a jednoduchých sacharidů. Sušeným semenům říkáme hrách a řadíme je mezi luštěniny. Hrách má oproti zelenému hrášku více bílkovin a složitých cukrů, proto je více kalorický.
Čerstvý hrášek obsahuje vitamín C, celou řadu vitamínů B, E, kyselinu listovou, provitamín A, z minerálních látek hodně hořčíku a draslíku, dále vápník, fosfor, železo, měď a molybden. Obsahuje také velmi hodnotné bílkoviny.
Pomáhá snižovat hladinu špatného LDL cholesterolu v krvi, zlepšuje trávení a díky vysokému obsahu kyseliny listové je vhodnou potravinou pro těhotné v prvním trimestru.
Zajímavé je, že prakticky celá rostlina hrášku je jedlá. Za zmínku stojí například květy, které chutnají podobně jako zralé lusky. Samozřejmě je lepší počkat si na výslednou úrodu, ale jako ozdoba na talíři se budou skvěle vyjímat.
Hrášek je samozřejmě nejlepší čerstvě utržený. Dobrou zprávou je, že jej takto můžete průběžně pěstovat po celou sezónu, jeho vegetační doba je zhruba dvanáct týdnů. Utržený a vyloupaný hrášek je určený k okamžité konzumaci, měl by tedy být spotřebován během dvou dní.
Nejlepším způsobem pro skladování hrášku je mrazení. Při teplotě pod −18 °C vydrží celou zimu. Takto uskladněný hrášek můžete přidávat do polévek, různých směsí nebo z něj uvařit pyré. Mrazením neztrácí svoji barvu, strukturu ani chuť.
Hrášek nemusíte mrazit jen samostatně – vytvořte si doma svoji vlastní zeleninovou směs. V kombinaci s kořenovou zeleninou se bude hodit do polévek. Zeleninu, kterou budete mrazit společně s hráškem, nakrájejte na menší kousky, aby se při tepelné úpravě uvařily všechny druhy stejnoměrně.
Hrášek můžete také zavařovat. Sterilovaný se výborně hodí do těstovinových salátů nebo omáček. Vyloupaný hrášek se steriluje ve slaném nálevu pod bodem varu zhruba dvacet až třicet minut. Dobře zavařený vydrží ve sklenici i několik let.
Při mrazení hrášku nemusíte uchovávat pouze vyloupané kuličky. Pokud si pohlídáte správnou chvíli a otrháte ještě mladé a šťavnaté lusky, můžete uchovat i je. Křehké lusky lze využít do různých asijských směsí, dozdobit jimi pokrm na talíři nebo z nich na másle udělat lehkou zeleninovou přílohu k masu.
Své hosty překvapíte i domácím hráškovým pestem. Kombinace libovolných ořechů, sýra, bylinek, oleje a hrášku je chuťově vynikající a výsledná barva všechny okolo ohromí. Hráškové pesto se skvěle kombinuje s těstovinami – a do patnácti minut máte na stole jednoduchou večeři. Pesto vydrží v lednici zhruba týden, není proto dobré dělat si velké zásoby.
Sušení není příliš oblíbenou metodou konzervace z několika důvodů. Ne všechny odrůdy hrášku se na to hodí, případně nejsou příliš chutné. Jde také o poměrně pracný, zdlouhavý a finančně nevýhodný proces. Sušený hrách je navíc levná surovina, která je k dostání v každém obchodě.
Zdroje: Healthline, Harvesttotable, Bonappetit