Léto začíná a s ním i sezóna ovocných knedlíků. Jahody, meruňky, borůvky – kombinací je nespočet a jedna je lepší než druhá. Ale co zkusit něco úplně nového a neotřelého? Představujeme vám tvarohové knedlíčky obalené v kokosu a podávané s lahodným krémem z Baileys. Jemná chuť tvarohu se snoubí s kokosem a smetanovou chutí likéru, což dohromady vytváří dokonalou chuťovou harmonii. Nechte se zlákat netradičním letním dezertem, který si zamilujete od prvního ochutnání. Překvapte své blízké originálním zákuskem a užijte si léto plné nových chutí.
Ovocné knedlíky známe nejčastěji ve dvou verzích – kynuté a tvarohové. Základem tohoto receptu je tvarohové těsto. Zpravidla ho tvoří krupice nebo střídka bílého pečiva, tvaroh, máslo a vejce. Můžete jej ale vylepšit například vanilkou, skořicí, oříšky, kokosem nebo kousky čokolády. Fantazii se meze nekladou, a proto nezůstávejte jen u základních variant.
Knedlíčky můžete po uvaření obalovat v kokosu, jako je to v případě tohoto receptu. Kokos ale můžete vyměnit i za ořechy, nastrouhaný perník, mák nebo najemno rozemleté, mrazem sušené ovoce. Aby vám na knedlíčcích sypání drželo, obalte je napřed ve směsi medu a másla. Máslo způsobí, že zůstanou jemné, neokoralé a vláčné. Med se postará o potřebnou lepkavost, díky níž na knedlíčku posypka ulpí a lehce jej dosladí.
Nemusíte podstupovat dilema, zda si knedlíčky doladíte ovocnou omáčkou, nebo smetanovým krémem. Při servírování můžete zkusit kombinovat obojí. Ovocnou omáčkou můžete knedlíčky podlít a navrch přidat lahodný krém ze smetany nebo tvarohu, který dezertu dodá jemnost a lahodnou chuť. Ovocnou omáčku můžete ochutit různými bylinkami. K jahodám se například skvěle hodí máta. K meruňkám, broskvím a borůvkám zase levandule.
S tou však zacházejte opatrně, protože jde o velice výraznou bylinu, která ve větším množství může chuti uškodit. Meduňka perfektně doplní například tropické ovoce – ananas anebo mango. Tvarohový nebo smetanový krém zkuste vylepšit různými druhy likérů. Dezerty obecně skvěle doplní likér Baileys, jehož základem je jemná irská whisky a smetana.
Originálního spojení docílíte griotkou s vanilkou. Touto směsí můžete nejen dochutit krém, ale bude se hodit i na závěrečné přelití dezertu. Pokud chcete vykouzlit opravdovou delikatesu, připravte si předem čokoládovou pěnu. Vykrajujte z ní nočky a knedlíčky jimi doplňte. Nakonec doplňte dezert křupavým elementem, kterým mohou být oříšky, čokoláda, griliáš, kokosové chipsy atd.
Když do smetany ke šlehání přidáte zakysanou smetanu, během krátké chvilky vznikne nadýchaný krém. Osvěžit tak můžete třeba váš oblíbený koláč nebo populární brownies.
Kokosové kuličky bez cukru jistě přijdou vhod všem, kdo nechtějí nebo nemohou jíst cukr, zároveň si ale nedovedou představit sváteční atmosféru bez tohoto druhu cukroví. Příprava kuliček je velmi jednoduchá a rychlá, můžete tedy s klidem zapojit i děti.
Tvarohové knedlíky s jahodami jednoznačně patří mezi jedno z nejoblíbenějších českých sladkých jídel, které si můžete doma připravit. Příprava je navíc velmi jednoduchá, vhodná i pro méně zkušené kuchaře.
Ať už sáhnete po ovoci právě dozrálém na zahrádce, anebo vás lákají exotické chutě, najdou se v obou případech možnosti, jak docílit originální kombinace chutí. Překvapte svoje chuťové pohárky i očekávání rodiny nebo návštěvy a inspirujte se osvědčenými tipy. Kterou chuťovou variaci zkusíte vy?
Těsto:
Omáčka:
Krém:
Ihned podávejte.
Zdroj: Kupi, autorský recept Martiny Lancingerové