Recepty na rychlý koláč a likér z třešní, které si musíte uložit. Na odpeckování máme jednoduchý trik

Třešňový koláč s mandlemi Elena Veselova / Shutterstock.com

Sezóna třešní začala letos dřív a my pro vás máme dva skvělé recepty, jak si toto oblíbené letní ovoce vychutnat. Připravte si rychlý a chutný třešňový koláč s mandlemi, který zvládnete upéct za pouhých 40 minut. A pokud máte rádi sladké likéry, vyzkoušejte náš recept na třešňový likér jen ze tří ingrediencí.

Přečtěte si také

Aby letní vedra nezahubila vaši úrodu: Poradíme, jak rostliny ochránit, když teploty překračují 30 °C

Rychlý třešňový koláč s mandlemi – recept

Co potřebujete:

  • 4 středně velká vejce
  • 160 g třtinového cukru
  • 100 ml řepkového nebo slunečnicového oleje
  • 100 ml polotučného mléka nebo kefíru
  • 180 g hladké pšeničné mouky
  • 100 g celozrnné pšeničné mouky
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 0,5 lžičky sušené pomerančové kůry
  • větší misku zralých třešní
  • 100 g plátkových mandlí
Třešňový koláč Clafoutis
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Třešňový koláč Clafoutis

Třešňový koláč Clafoutis pocházející z Francie je lehoučký na jazyku a v kombinaci se sladkými třešněmi ze zahrádky vám naprosto učaruje. Jeho příprava je navíc velmi jednoduchá.

Třešňový koláč Clafoutis
Třešňový koláč s tvarohem
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Třešňový koláč s tvarohem

Třešňový koláč s tvarohem posypaný drobenkou vykouzlíte během chvilky. Spojení šťavnatého ovoce, tvarohu a chutné drobenky si vychutnáte nejlépe jako odpolední moučník ke kávě nebo čaji a garantujeme vám, že nezbyde ani kousek.

Třešňový koláč s tvarohem

Postup:

  1. Třešně umyjte, vypeckujte a lehce obalte v mouce, aby při pečení neklesly až na dno koláče.
  2. Připravte si středně velký plech (pro vysoký koláč) nebo velký plech (pro nižší výšku koláče) a vyložte jej pečicím papírem.
  3. Do mísy robotu se šlehacím nástavcem rozklepněte všechna vejce a přidejte třtinový i vanilkový cukr. Šlehejte 5 až 10 minut do husté světlé pěny.
  4. Poté snižte rychlost a po lžících přidejte olej. Stejný postup opakujte s vlažným mlékem.
  5. Mouku promíchejte s kypřicím práškem a pomerančovou kůrou a po lžících přidejte do těsta.
  6. Hotové těsto nalijte na plech, rovnoměrně posypejte třešněmi a navrch přidejte plátkové mandle.
  7. Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů 22 až 25 minut.
  8. Po vychladnutí rozkrájejte a podávejte.
Třešně v misce obložené mandlemi a listím Julia Sememova / Shutterstock.com

Jak vypeckovat třešně jen s nožem?

Pamatujete, jak jste museli z třešňové bublaniny ve školní jídelně vybírat pecky a odkládat je na tácek, až vám tam zbyla velká hromádka? Doma se vám něco takového nestane. První možností, jak třešně odpeckovat bez speciálního pomocníka, je ovoce rozkrojit a pecku ručně vyndat.

Jak vypeckovat třešně pomocí odpeckovače?

Druhou možností je pořídit si speciální odpeckovač třešní, stojí pár stovek a udělá v kuchyni spoustu parády. Například Tescoma prodává odpeckovač třešní a oliv PRESTO z nerezu za cenu kolem 139 Kč. Třešni stačí vložit dovnitř a během vteřinky ji stisknutím snadno zbavíte pecky. I Orion prodává plastový mechanický odpeckovač třešní a dalšího ovoce za 299 Kč.

  • Tip: Další možností, jak třešně vypeckovat, je použít jednoduchý trik. Budete potřebovat dlouhou špejli, brčko nebo dřevěnou hůlku. Nástroj zabodněte do středu třešně a počkejte, až pecka vyjde ven. Jednoduché jako facka.

Rychlý likér z třešní jen ze tří ingrediencí – recept

Budete potřebovat:

  • 3 kg třešní
  • 2 kg krystalového cukru
  • 1 l vodky
  • velké sklenice
Třešně a likér na dřevěném stole Pixel-Shot / Shutterstock.com

Postup:

  1. Vypeckované třešně dejte do 3litrové sklenice, zasypte ovoce 1 kg cukru a 0,5 l vodky. Sklenice nezavírejte pevným uzávěrem, pouze přes hrdlo natáhněte silonovou ponožku nebo gázu a nechte na teplém místě louhovat 7 dní. Důležité je nezapomenout obsah sklenice každý den protřepat.
  2. Po týdnu přes velmi jemné sítko slijte vylouhovaný obsah sklenice do hrnce, přidejte 1 kg cukru a půl litru vodky a zahřejte na mírném plameni, až se cukr rozpustí.
  3. Přes jemné sítko (nebo silonovou ponožku) přelijte likér do lahve a nechte na teplém místě odpočívat.
  4. Druhý den likér opět převařte a případně přidejte podle chuti trochu skořice. Poté můžete lihovinu nalít do lahví, které se dají uzavřít. Likér báječně chutná třeba k třešňovému koláči jako aperitiv.

Zdroj: Kitty's store-cupboard, Chelan fresh