Sezóna třešní začala letos dřív a my pro vás máme dva skvělé recepty, jak si toto oblíbené letní ovoce vychutnat. Připravte si rychlý a chutný třešňový koláč s mandlemi, který zvládnete upéct za pouhých 40 minut. A pokud máte rádi sladké likéry, vyzkoušejte náš recept na třešňový likér jen ze tří ingrediencí.
Rychlý třešňový koláč s mandlemi – recept
Co potřebujete:
- 4 středně velká vejce
- 160 g třtinového cukru
- 100 ml řepkového nebo slunečnicového oleje
- 100 ml polotučného mléka nebo kefíru
- 180 g hladké pšeničné mouky
- 100 g celozrnné pšeničné mouky
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
- 1 sáček vanilkového cukru
- 0,5 lžičky sušené pomerančové kůry
- větší misku zralých třešní
- 100 g plátkových mandlí
Třešňový koláč Clafoutis
Třešňový koláč Clafoutis pocházející z Francie je lehoučký na jazyku a v kombinaci se sladkými třešněmi ze zahrádky vám naprosto učaruje. Jeho příprava je navíc velmi jednoduchá.
Třešňový koláč Clafoutis
Třešňový koláč s tvarohem
Třešňový koláč s tvarohem posypaný drobenkou vykouzlíte během chvilky. Spojení šťavnatého ovoce, tvarohu a chutné drobenky si vychutnáte nejlépe jako odpolední moučník ke kávě nebo čaji a garantujeme vám, že nezbyde ani kousek.
Třešňový koláč s tvarohem
Postup:
- Třešně umyjte, vypeckujte a lehce obalte v mouce, aby při pečení neklesly až na dno koláče.
- Připravte si středně velký plech (pro vysoký koláč) nebo velký plech (pro nižší výšku koláče) a vyložte jej pečicím papírem.
- Do mísy robotu se šlehacím nástavcem rozklepněte všechna vejce a přidejte třtinový i vanilkový cukr. Šlehejte 5 až 10 minut do husté světlé pěny.
- Poté snižte rychlost a po lžících přidejte olej. Stejný postup opakujte s vlažným mlékem.
- Mouku promíchejte s kypřicím práškem a pomerančovou kůrou a po lžících přidejte do těsta.
- Hotové těsto nalijte na plech, rovnoměrně posypejte třešněmi a navrch přidejte plátkové mandle.
- Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů 22 až 25 minut.
- Po vychladnutí rozkrájejte a podávejte.
Julia Sememova / Shutterstock.com
Jak vypeckovat třešně jen s nožem?
Pamatujete, jak jste museli z třešňové bublaniny ve školní jídelně vybírat pecky a odkládat je na tácek, až vám tam zbyla velká hromádka? Doma se vám něco takového nestane. První možností, jak třešně odpeckovat bez speciálního pomocníka, je ovoce rozkrojit a pecku ručně vyndat.
Jak vypeckovat třešně pomocí odpeckovače?
Druhou možností je pořídit si speciální odpeckovač třešní, stojí pár stovek a udělá v kuchyni spoustu parády. Například Tescoma prodává odpeckovač třešní a oliv PRESTO z nerezu za cenu kolem 139 Kč. Třešni stačí vložit dovnitř a během vteřinky ji stisknutím snadno zbavíte pecky. I Orion prodává plastový mechanický odpeckovač třešní a dalšího ovoce za 299 Kč.
- Tip: Další možností, jak třešně vypeckovat, je použít jednoduchý trik. Budete potřebovat dlouhou špejli, brčko nebo dřevěnou hůlku. Nástroj zabodněte do středu třešně a počkejte, až pecka vyjde ven. Jednoduché jako facka.
Rychlý likér z třešní jen ze tří ingrediencí – recept
Budete potřebovat:
- 3 kg třešní
- 2 kg krystalového cukru
- 1 l vodky
- velké sklenice
Pixel-Shot / Shutterstock.com
Postup:
- Vypeckované třešně dejte do 3litrové sklenice, zasypte ovoce 1 kg cukru a 0,5 l vodky. Sklenice nezavírejte pevným uzávěrem, pouze přes hrdlo natáhněte silonovou ponožku nebo gázu a nechte na teplém místě louhovat 7 dní. Důležité je nezapomenout obsah sklenice každý den protřepat.
- Po týdnu přes velmi jemné sítko slijte vylouhovaný obsah sklenice do hrnce, přidejte 1 kg cukru a půl litru vodky a zahřejte na mírném plameni, až se cukr rozpustí.
- Přes jemné sítko (nebo silonovou ponožku) přelijte likér do lahve a nechte na teplém místě odpočívat.
- Druhý den likér opět převařte a případně přidejte podle chuti trochu skořice. Poté můžete lihovinu nalít do lahví, které se dají uzavřít. Likér báječně chutná třeba k třešňovému koláči jako aperitiv.
Zdroj: Kitty's store-cupboard, Chelan fresh