Poláci doporučují okurkovou polévku jako zaručený lék na kocovinu. Známe originální recept

Nakládané okurky v misce na stole, okolo jsou rozmístěné stroužky česneku, sůl a zelené rostliny AnnaNikitina84 / Shutterstock.com

Kyselé okurky jsou všestrannou surovinou, kterou můžete využít nejen jako přílohu k masovým pokrmům či součást oblíbených chlebíčků, ale také jako základ pro přípravu lahodných polévek a omáček. Nechte se inspirovat a uvařte si vydatnou polévku z nakládaných okurek, která vás mile překvapí svou chutí. Navíc vám může pomoci i při zmírnění následků bujaré noci, jelikož okurky mají blahodárné účinky na organismus.

Přečtěte si také

Plastové zahradní židle budou zářit jako nové. Jak? Vyčistěte je domácím octovým roztokem

Fungují okurky na kocovinu?

Šťáva z okurek se často doporučuje jako přírodní lék v boji proti příznakům kocoviny. Účinnost šťávy z okurek na kocovinu zůstává nejasná, protože většina důkazů o jejích údajných přínosech je čistě neoficiální. Na druhou stranu nebyl dokázán ani opak.

Obsahuje elektrolyty

Alkohol zvyšuje produkci moči a urychluje ztrátu tekutin a elektrolytů. Z tohoto důvodu může pití nadměrného množství alkoholu způsobit dehydrataci a nerovnováhu elektrolytů, což může přispět k příznakům kocoviny. Okurková šťáva obsahuje sodík a draslík, což jsou důležité elektrolyty, které se mohou ztratit v důsledku nadměrného příjmu alkoholu.

Okurková polévka v keramickém hrnečku, okolo je cibule, kopr a nakládané okurky Monika_1 / Shutterstock.com

Okurková polévka na kocovinu

Pokud se chystáte vyrazit na letní večírek, bude se vám hodit chutná okurková polévka, jejíž recept pochází ze sousedního Polska. Vydatný pokrm klidně nahradí i hlavní chod a s jeho chutí můžete experimentovat – v Polsku se totiž připravuje s kvašenými okurkami a namísto smetany může být použita kysaná smetana. Zkusíte náš recept?

Připravte si:

  • 1 litr vývaru
  • 1 cibuli
  • 1 mrkev
  • 400 g brambor
  • 250 g kyselých okurek
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce kopru
  • 1 lžíci másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • bobkový list
  • sůl a pepř
  • lák z okurek

Postup:

Na másle osmahněte nakrájenou cibuli a mrkev. Zeleninu osolte, okořeňte a nechte jemně zezlátnout. Poté přidejte nakrájené okurky, brambory a bobkový list a vše zalijte silným vývarem. Vařte zhruba půl hodiny. Před koncem vaření přidejte nasekaný kopr a smetanu pro zjemnění chuti. Prohřejte a dochuťte lákem z okurek.

Recept: Základní okurková omáčka

Můžete si ji dopřát k pečenému masu nebo si na ní pochutnat ve vegetariánské verzi. Okurková omáčka vám zachutná zejména s dobrým, nejlépe domácím, houskovým knedlíkem.

Připravte si:

  • 750 ml hovězího vývaru
  • nakrájené kyselé okurky
  • nové koření
  • pepř a sůl
  • bobkový list
  • tymián
  • 120 ml zakysané smetany
  • citronovou šťávu
  • lžičku hořčice
  • cukr

Postup:

Vývar přiveďte k varu, okořeňte a povařte spolu s nakrájenými okurkami. V zakysané smetaně vymíchejte lžíci hladké mouky a lžičku hořčice. Takto připravenou směs použijte k zahuštění omáčky. Nakonec vařte ještě zhruba 20 minut. Podle chuti osolte, okyselte citronovou šťávou (nebo lákem) a cukrem. Můžete podávat třeba s hovězí pečení. Přejeme vám dobrou chuť.

Tip: Jednou z možností, jak připravit chutné omáčky a masové pokrmy, je pomalý hrnec. Umožňuje několikahodinové vaření bez vaší přítomnosti. Pomalý hrnec aneb pomocníka pro opravdové gurmány najdete v obchodech Planeo a Datart.

Zdroj: Kupi, Healthline, Health