Kyselé okurky jsou všestrannou surovinou, kterou můžete využít nejen jako přílohu k masovým pokrmům či součást oblíbených chlebíčků, ale také jako základ pro přípravu lahodných polévek a omáček. Nechte se inspirovat a uvařte si vydatnou polévku z nakládaných okurek, která vás mile překvapí svou chutí. Navíc vám může pomoci i při zmírnění následků bujaré noci, jelikož okurky mají blahodárné účinky na organismus.
Šťáva z okurek se často doporučuje jako přírodní lék v boji proti příznakům kocoviny. Účinnost šťávy z okurek na kocovinu zůstává nejasná, protože většina důkazů o jejích údajných přínosech je čistě neoficiální. Na druhou stranu nebyl dokázán ani opak.
Alkohol zvyšuje produkci moči a urychluje ztrátu tekutin a elektrolytů. Z tohoto důvodu může pití nadměrného množství alkoholu způsobit dehydrataci a nerovnováhu elektrolytů, což může přispět k příznakům kocoviny. Okurková šťáva obsahuje sodík a draslík, což jsou důležité elektrolyty, které se mohou ztratit v důsledku nadměrného příjmu alkoholu.
Pokud se chystáte vyrazit na letní večírek, bude se vám hodit chutná okurková polévka, jejíž recept pochází ze sousedního Polska. Vydatný pokrm klidně nahradí i hlavní chod a s jeho chutí můžete experimentovat – v Polsku se totiž připravuje s kvašenými okurkami a namísto smetany může být použita kysaná smetana. Zkusíte náš recept?
Na másle osmahněte nakrájenou cibuli a mrkev. Zeleninu osolte, okořeňte a nechte jemně zezlátnout. Poté přidejte nakrájené okurky, brambory a bobkový list a vše zalijte silným vývarem. Vařte zhruba půl hodiny. Před koncem vaření přidejte nasekaný kopr a smetanu pro zjemnění chuti. Prohřejte a dochuťte lákem z okurek.
Můžete si ji dopřát k pečenému masu nebo si na ní pochutnat ve vegetariánské verzi. Okurková omáčka vám zachutná zejména s dobrým, nejlépe domácím, houskovým knedlíkem.
Vývar přiveďte k varu, okořeňte a povařte spolu s nakrájenými okurkami. V zakysané smetaně vymíchejte lžíci hladké mouky a lžičku hořčice. Takto připravenou směs použijte k zahuštění omáčky. Nakonec vařte ještě zhruba 20 minut. Podle chuti osolte, okyselte citronovou šťávou (nebo lákem) a cukrem. Můžete podávat třeba s hovězí pečení. Přejeme vám dobrou chuť.
Tip: Jednou z možností, jak připravit chutné omáčky a masové pokrmy, je pomalý hrnec. Umožňuje několikahodinové vaření bez vaší přítomnosti. Pomalý hrnec aneb pomocníka pro opravdové gurmány najdete v obchodech Planeo a Datart.
Zdroj: Kupi, Healthline, Health