Máte chuť na něco dobrého? Právě pro vás je tady svěží dávka letní inspirace – přinášíme hned 3 recepty na lahodné zmrzliny. Připravte dětem vynikající osvěžení z lesního ovoce nebo překvapte návštěvu lehkým melounovým sorbetem. A pro opravdové srdcaře tu máme recept na pistáciovou zmrzlinu.
Recept: Domácí smetanová zmrzlina z lesního ovoce
Je lahodná, krémově hebká a tak chutná! Dopřejte sobě nebo svým dětem dokonalost v puse – v podobě rychlé zmrzliny z lesního ovoce. Postup na přípravu je úplně jednoduchý – a nebudete potřebovat ani zmrzlinovač.
Suroviny:
- směs oblíbeného lesního ovoce
- tučnou zakysanou smetanu
- cukr dle chuti
- trošku mléka
Postup:
- V první řadě nechte zmrazit ovoce, případně můžete použít už zakoupenou mraženou směs.
- Ledové ovoce s chlazenou zakysanou smetanou rozmixujte spolu s cukrem. Aby se směs krásně spojila, přidejte pár lžic vychlazeného mléka.
- A to je úplně vše – hladká a hedvábná konzistence vás mile překvapí. Podávejte s lístky máty a třeba i s ovocem.
etnika / Shutterstock.com
Recept: Pravá pistáciová zmrzlina
Víte, že domácí pistáciová zmrzlina vlastně vůbec není zelená? Je jemná, chutná po pistáciích a rozhodně zaujme na první ochutnání. Zkusíte ji?
Potřebujete:
- 375 g mascarpone
- 4 vejce
- 1 lžičku strouhané kůry z bio citronu
- 90 g krupicového cukru
- 200 g nesolených naloupaných pistácií
Zmrzlinové sendviče
Co může být lepší než zmrzlina mezi dvěma sušenkami? Sladké mražené sendviče jsou populární letní lahůdkou. Jejich výroba zabere klidně i jen pár minut, ještě rychleji ale zmizí do úst blaženě se usmívajících strávníků. Výhodou zmrzlinových sendvičů je jejich snadná příprava, kterou zvládnete i s dětmi, nekonečné možnosti chutí a variací a také praktický způsob servírování a konzumace.
Zmrzlinové sendviče
Postup:
- Oddělte bílek od žloutků. Mascarpone vyšlehejte se žloutky a citronovou kůrou.
- Zvlášť vyšlehejte bílky s cukrem, poté obě směsi opatrně spojte.
- Vmíchejte do zmrzliny část jemně pomletých pistácií, zbylou část jen hrubě nadrťte. Směs pak přesuňte do plastové dózy a hurá s ní do mrazáku.
- Co půlhodinu zmrzlinu pečlivě promíchejte nebo promixujte ručním mixérem, aby v ní nevznikaly krystalky vody.
- Až bude konzistence ideální, vmíchejte zbylou část pistácií... a nesnězte zmrzlinu na posezení. Nebo ano?
GoncharukMaks / Shutterstock.com
Recept: Osvěžující melounový sorbet
Co je sorbet? Lehká varianta zmrzliny bez přídavku smetany, tedy vhodná také pro všechny, kteří trpí intolerancí na mléčnou bílkovinu. Ovoce a cukr – to je to, oč tu běží! A když se řekne léto, jistě si představíte sladký červený meloun. Co si třeba připravit melounový sorbet?
Potřebujete:
- meloun
- vodu
- moučkový cukr
- 1 citron
Sorbet ze sektu a limetky
Sorbet ze sektu a limetky je osvěžující dezert nebo lehká letní pochoutka, který chladí nejen vaše tělo, ale také chuťové buňky. Vyzkoušejte si jej připravit doma bez zbytečných cukrů a éček. Příprava je snadná, stačí mixér, sekt a limetka.
Sorbet ze sektu a limetky
Postup:
- Vypeckovaný meloun nakrájejte na kousky.
- Mezitím si připravte sirup z cukru a vody – sklenku vody přiveďte k varu, následně do ní přidejte zhruba 10 až 12 plných lžiček cukru.
- Pečlivě promíchejte a nechte mírně zhoustnout.
- Vychlazený sirup rozmixujte s melounem, směs osvěžte kapkou citronové šťávy.
- Připravený sorbet může putovat do mrazáku – ovšem i tady platí, že je nutné jej každou půlhodinu pečlivě promíchat.
Tip: Milujete všechny ty lahodné domácí zmrzliny? Pořiďte si zmrzlinovač, díky kterému bude výroba této domácí ledové pochoutky hračka.