Pokud patříte k milovníkům thajské a indické kuchyně, jistě citronovou trávu dobře znáte. A jestli o ní slyšíte poprvé, protože orientálním kuchyním příliš neholdujete, určitě si k ní i tak najdete cestu. Ze šťavnatých stonků a cibulek lze připravit nejen exotické pokrmy, ale také léčivý čaj na nachlazení nebo svěží koupel. A i když si citronovou trávu můžete ve svazečcích koupit na farmářských trzích, vůní ani chutí se nevyrovná té čerstvě natrhané z vlastního květináče.
Citronová tráva (Cymbopogon citratus) neboli voňatka citronová či citronela je trvalka pocházející z tropických oblastí. Snadno si ji ale vypěstujete i v květináči na parapetu podobně jako koriandr nebo bazalku.
Na rozdíl od jiných bylinek se však citronová tráva dovede rychle rozrůst do velkých, štíhlých trsů, které mohou dosahovat výšky až 150 centimetrů. Zaslouží si tak častější přesazování a odlišnou péči.
Ačkoli všechny části citronely mají svěží citronovou vůni, s citrusy má pramálo společného. Do pokrmů se využívá především její cibulovitá část, neboť výhonky jsou ke konzumaci obvykle příliš tvrdé. Použít je lze maximálně na vyvaření a k přípravě odvaru, který je díky antibakteriálním účinkům a antioxidantům vhodný při nachlazení a trávicích obtížích.
Kupte se slevou Kuřecí prsní řízky Tesco.
Citronovou trávu můžete vypěstovat ze semínek i sazeniček – obojí seženete ve specializovaném zahradnictví či hobby marketu přibližně za 40 Kč. Pokud se rozhodnete pro pěstování úplně od základu, je potřeba počítat s tím, že semínka mají nízkou klíčivost a chvíli potrvá, než trávu budete moci použít. Mnohem výhodnější je proto poohlédnout se po sazeničkách.
Jako tropická travina citronela vyžaduje hlavně teplo a vlhkou půdu. Na jaře a v létě ji můžete umístit na balkon či do zahrady, kde se jí na slunci bude dařit ze všeho nejlépe. Jakmile však venkovní teploty začnou klesat, je potřeba ji opět přemístit do interiéru. Český mráz by totiž nepřežila.
Citronovou trávu si můžete z květináče uříznout vždy, když ji budete potřebovat při vaření. Seřezává se nad zemí se zelenou částí a cibulkou, kterou můžete očistit, nakrájet, případně roztlouct tupou částí nože a přidat do asijských jídel, zeleninových salátů, k rybám či drůbeži. Nať se nekonzumuje, pouze se ve svazečku nechává vyvařit. Takto ji můžete použít například do kokosové či krevetové polévky. Druhou možností je citronovou trávu nasušit a uskladnit ji v uzavíratelné sklenici.
Kupte se slevou Bylinky v květináči K-Jarmark.
Ať už máte citronovou trávu nasušenou či čerstvou, vždy ji můžete využít k přípravě lahodného a osvěžujícího čaje, který lze pít jak teplý, tak studený. Potřebovat budete dva listy čerstvé či jednu lžíci nasušené trávy, kterou zalijete půl litrem vroucí vody a po pěti minutách přecedíte. Dochutit můžete šťávou z citronu, zázvorem nebo medem.