Pokud vás už maso na grilu omrzelo nebo jste v grilování začátečníci, sýry jsou pro vás ideální volbou. Při nákupu sýrů na grilování pečlivě vybírejte vhodný typ. Nejvhodnější jsou sýry s kůrkou na povrchu. Naprosto nevhodné jsou měkké tavené a čerstvé sýry. Nedoporučujeme experimentovat ani s druhy jako feta či mozzarella. Vedle nešlápnete se sýry, které se jen málo roztékají, například halloumi, oštěpek a parenica.
Klasikou v našich končinách je grilovaný hermelín. Grilováním ztratí svoji výraznou chuť a zachutná i odpůrcům aromatických sýrů. Pokud preferujete jemnější chuť, raději si kupte camembert nebo brie. Hermelín se nepokládá přímo na rošt, ale balí se do alobalu a ještě předtím se ochucuje kořením, většinou grilovacím v kombinaci s olejem a cibulí. Přirozené chuti dosáhnete, pokud uprostřed sýru vykrojíte křížek, kam vložíte čerstvé bylinky, a pokapete olejem. Takto připravený sýr se griluje pět až deset minut z každé strany.
Léto na svou grilovací párty přivoláte díky řeckému sýru halloumi. Tradičně se vyrábí z kozího a ovčího mléka a je jen mírně slaný. Tento sýr se při tepelné úpravě neroztéká, a proto jej lze položit přímo na rošt. Vychutnat si ho můžete na tradiční řecký způsob, kdy jej po ugrilování pokapete olivovým olejem, citronovou šťávou a bílým pepřem. Tomuto sýru sedí především jemné koření, které nepřebije přirozenou chuť.
Tradiční slovenský sýr oštěpek už se trvale zabydlel i u nás. Vyráběný je z ovčího mléka a po odstátí ve formách se namáčí ve slané vodě. Přestože se oštěpek rozpouští jen málo, je lepší jej grilovat na alobalovém tácku. Pokud zvolíte zauzený oštěpek, není potřeba ho připravovat nebo dochucovat, jeho chuť je lahodná a další koření by ji pokazilo.
Obecně platí, že měkké sýry rozhodně musíte zabalit do alobalu. Pokud budete grilovat pouze sýr, můžete obalit do silného alobalu přímo rošt, ušetříte si tak práci při následném čištění. Při manipulaci se sýrem na grilu používejte kleště nebo dřevěnou obracečku.
Do sýru nepíchejte vidličkou ani ho nenakrajujte, hermelínu stačí pět až deset minut z každé strany. Parenicu nebo oštěpek zkontrolujte pouze dotykem a jemným zmáčknutím. Nepokládejte sýr na rozpálený gril přímo z lednice, nechte jej přejít na pokojovou teplotu. Díky tomu nezažije teplotní šok a ugriluje se rovnoměrně.
Grilované žampiony s modrým sýrem a chilli jsou vynikající pochoutka, kterou si zamilujete. Žampiony mají jemnou chuť, která se skvěle hodí k výraznému modrému sýru. Navíc je v obchodě koupíte během celého roku a jejich příprava je naprosto jednoduchá.
Příloha ke grilovaným sýrům by měla být jednoduchá. Není třeba lámat si hlavu s náročnými kreacemi. Bohatě postačí listový salát s čerstvou bagetou nebo domácím kváskovým chlebem. Určitě vám zachutná i kombinace grilované zeleniny s provensálským kořením, olivovým olejem a čerstvým pečivem.
Při dochucování buďte opatrní a nepřehánějte to s kořením. Příliš výrazné grilovací koření zabije přirozenou chuť sýru. Hotový sýr můžete dochutit až na talíři například ochuceným bylinkovým nebo chilli olejem.
Sýr se skvěle doplňuje se sladkou chutí. Kombinace hermelínu a brusinek u nás už zdomácněla, ale své hosty jistě překvapíte, pokud jim naservírujete salátek s čerstvými fíky doplněný rybízovým džemem. Pokud se chcete opravdu blýsknout, spolu s hermelínem ugrilujte pár broskví a halloumi podávejte stylově s opečeným melounem cantaloupe a rukolou.
Zdroje: Kupi