Co se vám vybaví, když se řekne „tapas“? Možná nějaký café-bar nedaleko slunné pláže barevného Španělska, kam každoročně míří spousta českých turistů. Sklenka vína, pohodová atmosféra a pestré chuťovky, které místní podnik nabízí. Možná jde o některou z vašich vzpomínek na dovolenou, anebo naopak představu, jak skvělé by bylo trávit čas ve stínu horkého španělského slunce.
Tento rok bude pravděpodobně řada z vás o autentický zážitek ze Španělska ochuzena. Přesto si ale můžete gastronomický skvost jako z tamějšího tapas baru vykouzlit i u vás doma. Stačí k tomu jen pár pochutin a získáte pokrmy ve skvělé kvalitě – takové, jaká je španělskému jídlu vlastní.
Kolem historie tapas se prolínají dvě teorie. Ta první tvrdí, že tapas vzniklo odvozením od slova „tapa“, jež znamená víčko. Proč víčko? Plátky sušené šunky, které se ve španělských hospůdkách a barech odjakživa podávaly ke sklence vína, se položily přes okraj sklenice – jako víčko. Někdo tvrdí, že se sklenice zakrývala původně chlebem kvůli mouchám, ale komu by chutnal jen suchý chléb, že?
Druhá teorie vypráví příběh krále Alfonse X. Kastilského, kterého opulentní hostiny, mnoho jídla a pití ohrožovalo na životě. Proto mu lékař doporučil jíst menší porce jídla, zato ale častěji. Snad proto najdete mezi tapas i pěkně nazdobené, skoro až královsky vypadající chuťovky. Do španělských restaurací a barů se pak tapas rozšířilo díky jeho cestám, na kterých si při každé zastávce dal ke sklence vína „něco malého“.
Tapas je jak studená, tak i teplá slaná chuťovka nebo pochutina, která se dá jíst jednoduše a bez použití příboru. Drobné jídlo by se mělo hodit jako doplněk k vínu. Stejně jako jsme zvyklí u nás, i ve Španělsku převládá mezi tapas dobrý sýr a uzeniny.
V tapas barech se tradičně servírují vyhlášené španělské olivy, sýr manchego, jamón, chorizo, fuet anebo další uzeniny. Dále nakládaná nebo grilovaná zelenina, tapenády a pesta s pečivem a krekry, ančovičky a další speciality z moře. Taktéž zde nalezneme například i typické španělské tortilla de patatas, které by se daly zhruba přirovnat k zapečeným francouzským bramborám.
Suroviny by měly vynikat samy o sobě, dají se ale mezi sebou i kombinovat. Proto například na slaných tyčinkách nebo kousku ovoce najdete namotaný kousek sušené šunky či na špízu spíchnutý sýr bok po boku s grilovanou zeleninou.
Držte se zásady „v jednoduchosti je krása“. Cílem tapas je navodit pohodovou atmosféru a užít si chvilku stvořenou pro relax se sklenkou vína, nejlépe ve společnosti přátel a rodiny. Nehoňte se proto za maximálně zdatnými výkony a zaměřte se na podstatu.
Druhou zásadou je kvalita. Pokud má jít o požitek, neprožijete ho s lacinou šunkou nebo eidamem. Na druhou stranu však nemusíte ani shánět nejkvalitnější španělský sýr zrající 20 měsíců ve speciálních sklepích.
Řiďte se nejlépe vlastním pocitem a chutěmi. Zkoušejte a objevujte.
Tapas servírujte na pěkných talířcích a tácech, v mističkách a s napichovátky. Myslete na to, že jde o jistou soukromou, ale zároveň společenskou událost. Vyberte k jídlu skvělé víno, červené, bílé či růžové – a nezapomeňte na jeho ideální teplotu pro servírování.
Dále nezapomeňte na karafu s vodou a ubrousky pro otírání rukou. Zdá se, že máte vše a vaše chvíle pro relax může začít!
Zdroje: Kupi, Martina Lancingerová, Španělsko do kapsy