Kopr, libeček, mladý česnek, jarní cibulka, petrželka, pažitka, bazalka a tisíc dalších bylinek se dá pěstovat i doma. Jsou zdravé, chutné a povýší chuť každého jídla. V rychlém receptu na jarní pomazánku zužitkujete téměř všechny bylinky, které máte, a zároveň sobě i rodině připravíte rychlou svačinu.
Jarní bylinky nikdy nenechte zežloutnout nebo povadnout, ale včas je zpracujte. Pokud však zrovna nevaříte nic, kam byste je mohli přidat, jednoduše si je uchovejte na později.
Než se rozhodnete bylinky mrazit či sušit, připravte si tuto jednoduchou pomazánku. Je hotová do 15 minut, skoro nic nestojí a zachutná celé rodině. Do pomazánky můžete dát všechny jedlé bylinky, které doma zrovna máte. Hodí se i natě (například nať mladého česneku nebo jarní cibulky), případně mladé košťály a listy.
Vajíčková pomazánka s tvarohem, kopřivou a pažitkou je typicky jarní recept, který se naprosto hodí k Velikonocům. Ideální způsob, jak zpracovat vykoledovaná vajíčka, i tip na rychlou svačinu nebo večeři.
Pomazánka z pečených paprik rozhodně stojí za to, i když je trochu složitější na přípravu. Je totiž potřeba papriky předem upéct a poté oloupat. Pečení z nich vytáhne sladkou chuť, která se v pomazánce snoubí s kyselým citronem, štiplavým česnekem a jemným žervé. Pomazánka bude chutnat i dětem, stačí vynechat česnek a citronovou kůru. Tak se pojďte s námi pustit do přípravy.
A pokud chcete zkusit i jinou pomazánku, doporučujeme tu z pečených paprik nebo osvědčenou vajíčkovou, kde bylinky také zužitkujete.
A jakou bylinku máte nejraději?
Zdroj: Anna Kolásková