3 recepty na zálivky, které dokonale dochutí hlávkový salát. Ta se slaninou přesvědčí i největší odpůrce salátů

Domácí medový dressing s hořčicí ve sklenici Elena Veselova / Shutterstock.com

Hlávkový salát je oblíbenou a zdravou volbou pro přípravu lehkých letních jídel. Vyzkoušejte naše 3 jednoduché recepty na chutné zálivky, které ozvláštní váš salát a zachutnají celé rodině. Ať už dáváte přednost klasické octové zálivce, osvěžující kefírové variantě nebo pikantní francouzské verzi s hořčicí a slaninou, s našimi tipy připravíte lahodný salát raz dva.

Přečtěte si také

Zapomeňte na svařák! Zahřejte se horkými drinky z čaje, čokolády i džusu

Zálivka hraje v salátu důležitou roli, protože dodává celému pokrmu chuť, šťavnatost a osobitý charakter. Správně zvolená zálivka dokáže z obyčejného salátu vytvořit nezapomenutelný kulinářský zážitek. Propojuje jednotlivé ingredience a vytváří harmonickou souhru chutí. Zálivka také ovlivňuje texturu salátu ⁠⁠⁠⁠⁠– může ho zjemnit, dodat křupavost nebo svěžest. Kromě toho má i estetickou funkci, protože dotváří celkový vzhled pokrmu. Výběrem vhodné zálivky můžeme snadno proměnit hlávkový salát v lehký letní oběd, pikantní předkrm nebo vydatnou večeři. Nebojte se proto experimentovat s různými druhy zálivek a objevte, jak skvěle dokážou povznést vaše saláty na vyšší úroveň.

Ledový salát s dipem z modrého sýra
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Ledový salát s dipem z modrého sýra

Ledový salát s dipem z modrého sýra je svěží a lehké jídlo, které budete mít hotové během chvilky. Křupavý salát v kombinaci s výraznou chutí modrého sýra vás zaručeně dostane a skvěle poslouží jako snadná a rychlá večeře.

Ledový salát s dipem z modrého sýra
Waldorfský salát s kuřecím prsem
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Waldorfský salát s kuřecím prsem

Waldorfský salát s kuřecím prsem skvěle poslouží jako svěží lehký oběd i večeře. Kombinace na kousky nakrájeného řapíkatého celeru, vlašských ořechů, jablek a majonézy společně s grilovaným kuřecím masem vás zaručeně dostane. Originální recept má prý na svědomí restauratér Oscar Tschirky, který salát poprvé podával v roce 1893 v newyorském hotelu Waldorf Astoria. Vychutnejte si toto jídlo společně s námi.

Waldorfský salát s kuřecím prsem

Recept na hlávkový salát s octovou zálivkou jako od babičky

Možná si vzpomenete, že pokud už někdy ve škole byl k obědu hlávkový salát, bylo téměř sázkou na jistotu, že plaval v octu. Někomu to chutná dodnes, proto prvním receptem je právě salát s octovou zálivkou.

Co potřebujete:

  • 1 hlávkový salát
  • 3 lžíce octa
  • 3 lžičky moučkového cukru
  • špetku soli
  • špetku mletého pepře
  • hrnek studené vody (zhruba 200 ml)

Postup:

V salátové míse smíchejte vodu s cukrem, octem, solí a pepřem a nechte chvíli odležet. Mezitím si omyjte salát a natrhejte jej na jednotlivé listy, ponořte do octové vody, promíchejte, aby se ocet dostal všude a ihned servírujte.

Hlávkový salát na dřevěném podkladu Melica / Shutterstock.com

Jak připravit hlávkový salát s kefírovou zálivkou a vlašskými ořechy

O co jednodušší na přípravu, o to chutnější tento recept je. Vše stačí smíchat a máte hotovo, maximálně do 10 minut.

Co potřebujete:

  • 1 hlávkový salát
  • 250 ml kefíru
  • špetku mletého pepře
  • špetku soli
  • hrst sekaných/mletých vlašských ořechů

Postup:

Ve vyšší nádobě promíchejte kefír s pepřem a solí. Dejte do ledničky vychladit a mezitím si připravte salát. Hlávku omyjte, oddělte jednotlivé listy a naskládejte do salátové mísy nebo na salátový tác. Zalijte připravenou zálivkou a posypejte vlašskými ořechy. A je hotovo.

  • Tip: Ke kefíru se skvěle hodí kopr – pokud ho máte rádi, přidejte čerstvý sekaný kopr nahoru na salát.

Recept na hlávkový salát se zálivkou z hořčice a opečenou slaninou

Zálivka ve francouzském stylu učaruje všem, kdo mají rádi pikantní chuť dijonské hořčice. A díky slanině možná dají salátu šanci i ti, kteří zeleninu normálně nejedí.

Co potřebujete:

  • 1 hlávkový salát
  • 10 plátků anglické slaniny
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 3 lžičky dijonské hořčice
  • sůl, mletý pepř

Postup:

Ve skleničce smíchejte olivový olej s citronovou šťávou, hořčicí, solí a pepřem. Dobře promíchejte a dejte odležet. Mezitím si připravte salát. Hlávku omyjte, ručně oddělte jednotlivé listy a naskládejte do mísy. Nalijte na salát připravenou zálivku a dobře promíchejte, klidně rukama, aby se dostala opravdu na každý list.

Salát přendejte do salátové mísy a dejte do lednice. Na pánvi si opražte 10 plátků slaniny a salát jimi ozdobte. A je hotovo.

Zdroj: Kupi