Rýže 6x jinak naslano i nasladko: Vynikající recepty na krémová rizota, mléčnou rýži i lívanečky

Žena vkládající uvařenou rýži dřevěnou lžící do keramické misky New Africa / Shutterstock.com

Máte doma přebytečné zásoby rýže a nevíte, jak je využít? Nebo hledáte inspiraci na nové recepty, abyste oživili svůj jídelníček? Připravili jsme pro vás 6 chutných a rychlých receptů s rýží, které si zamilujete. Ať už dáváte přednost slaným nebo sladkým jídlům, tyto recepty vás nadchnou svou jednoduchostí a skvělou chutí. Pusťte se do vaření a překvapte svou rodinu i přátele!

Přečtěte si také

Osmany Laffita vybírá módu i jídlo s láskou ke kvalitě. Zelený banán je prý lepší než brambůrky

Pokrmy z rýže jsou chutné, vydatné a rychle hotové. Pro ještě rychlejší a pohodlnější přípravu můžete v mnoha receptech používat rýžovar. Pokud tedy vaříte rýži často, jistě se v kuchyni stane vaším věrným pomocníkem.

Rýžovar vybírejte především podle obvykle připravovaného množství vařené rýže. Pro větší rodinu se hodí hrnce s větším objemem, pár či jednotlivec využije spíše ty menší. Je to skvělá pomůcka, která vám usnadní vaření, ale nezruinuje vás.

  • Velmi dobře hodnocený je rýžovar Silvercrest SRK 400 D1, který pořídíte za 600 Kč. Disponuje funkcí udržování teploty a ve výbavě najdete i nástavec pro vaření ryb a zeleniny v páře.
  • Pokud hledáte pokročilejší rýžovar, který zvládne uvařit pro celou rodinu, poohlédněte se po modelu Tefal RK102811. Uvaří rýži až pro 6 osob, má funkci automatického vaření a samozřejmě i udržování teploty. Cena se pohybuje okolo 1 300 Kč.

A teď už hurá do vaření!

Pečená dlouhozrnná rýže s cibulí
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Pečená dlouhozrnná rýže s cibulí

Pečená rýže s máslem a cibulkou je oblíbenou přílohou především k masu a omáčkám. Její příprava je velmi snadná vcelku rychlá, navíc po většinu času rýži není potřeba nijak hlídat.

Pečená dlouhozrnná rýže s cibulí
Rizoto s hruškami a kaštany
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Střední

Rizoto s hruškami a kaštany

Sladké rizoto s hruškami a pečenými jedlými kaštany chutná naprosto skvěle. Kombinace hrušek a kaštanů s mascarpone, balsamikovým octem a javorovým sirupem vykouzlí dokonalý nevšední výsledek, který vás zaručeně ohromí.

Rizoto s hruškami a kaštany

Rizoto s červenou řepou a gorgonzolou

Pokud máte rádi červenou řepu, tohle rizoto si rozhodně zamilujete! Červená řepa je navíc přirozeným zdrojem minerálů, vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek. Proto by ve vašem jídelníčku neměla chybět.

Na 4 porce rizota s červenou řepou budete potřebovat:

  • 320 g rýže Carnaroli nebo Arborio
  • 400 g červené řepy v celku
  • 150 g gorgonzoly
  • 2 stroužky česneku
  • 1 snítku rozmarýnu
  • 100 ml suchého červeného vína
  • 1 lžičku medu
  • 1 lžíci balzamikového octa
  • 1 šalotku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 litr zeleninového vývaru (horkého)
  • 70 g másla
  • 70 g parmazánu, čerstvě nastrouhaného
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Nejprve si svařte červené víno na ⅔ objemu, poté přidejte lžičku medu, lžíci balzamikového octa, chvilku povařte a dejte stranou.
  2. Červenou řepu spolu s jedním stroužkem česneku zabalte do alobalu a dejte na cca 45 minut péct do předehřáté trouby na 170 stupňů doměkka. Poté ji oloupejte, rozmixujte s trochou vývaru a přeceďte přes síto tak, aby vzniklo hladké pyré.
  3. Šalotku a stroužek česneku nakrájejte nadrobno, krátce osmahněte na olivovém oleji, přidejte rýži a ze všech stran ji opražte. Poté přidejte zredukované víno, pyré a vařte na mírném plameni, dokud se víno neodvaří. Následně zalijte trochou vývaru a dle potřeby ho přidávejte, dokud se rýže neuvaří.
  4. Hrnec odstavte a vmíchejte k rýži máslo, parmazán, osolte a opepřete. Hotové rizoto podávejte posypané kousky gorgonzoly.
Červené rizoto posypané kousky gorgonzoly a servírované na plochém talíři Marian Weyo / Shutterstock.com

Cizrnové kari

Rýže na kari s cizrnou je ideální volbou zejména pro všechny vegetariány a milovníky cizrny.

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 60 g červené cibule
  • 640 g sterilizované cizrny
  • 200 g rajčat
  • 400 ml kokosového mléka
  • 400 ml vody
  • 240 g rýže basmati natural
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky mleté garam masaly
  • 2 lžičky mleté kurkumy
  • 2 lžičky mletého kari koření
  • 1 lžičku mletého koriandru
  • 1 lžičku mletého římského kmínu
  • sůl

Postup:

  1. Rýži propláchněte a vařte v dvojnásobném množství osolené vody cca 35–40 min.
  2. Cibuli spolu s česnekem nakrájejte nadrobno a osmahněte na olivovém oleji. Přidejte garam masalu, kurkumu, kari koření, římský kmín, směs promíchejte a přidejte slitou cizrnu. Několik minut restujte, přidejte nakrájená rajčata a promíchejte.
  3. Potom zalijte kokosovým mlékem, přidejte vodu, osolte a vařte 45 min do zredukování omáčky.
  4. Cizrnové kari podávejte s rýží a ozdobte čerstvým koriandrem.
Cizrnové kari s rýží a posypané koriandrem, servírované ve zdobené misce ILEISH ANNA / Shutterstock.com

Rýžový salát z černé rýže s fetou

Zkuste jednou místo klasického zeleninového salátu tento z černé rýže. Ta totiž skvěle chutná a navíc je přirozeně bezlepková, takže se při správné úpravě a kombinaci hodí i pro celiaky.

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 180 g černé rýže
  • 200 g žluté papriky
  • 200 g červené papriky
  • 200 g okurky
  • 300 g avokáda
  • 125 g baby špenátu
  • 100 g sýru feta
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • slunečnicová semínka (dle potřeby)
  • rukolu a granátové jablko na ozdobení
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Rýži propláchněte a vařte v dvojnásobném množství osolené vody cca 35–40 min.
  2. Mezitím si nakrájejte zeleninu na kousky a na pánvi orestujte slunečnicová semínka. Mírně vychladlou rýži smíchejte se zeleninou, slunečnicovými semínky, ochuťte sójovou omáčkou, šťávou z citronu a pepřem.
  3. Salát podávejte posypaný sýrem feta, semínky z granátového jablka a rukolou.
Mísa salátu z černé rýže s paprikou, rukolou, fetou a granátovým jablkem olepeshkina / Shutterstock.com

Houbové rizoto s parmazánem

Máte rádi houby? A co takhle italské rizoto s houbami? Použít můžete houby čerstvé, nebo sáhnout do zásob po sušených. Tuhle krémovou lahůdku připravíte za pár minut.

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 300 g rýže na rizoto (typ Arborio, Roma, Maratelli nebo Carnaroli)
  • 400 g čerstvých hub (očištěných a nakrájených na malé kousky) nebo 50 g sušených hub (předem namočených)
  • 2 lžíce másla
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 větší cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 100 ml bílého suchého vína
  • 1 l masového vývaru
  • 70 g nastrouhaného parmazánu

Postup:

  1. Houby osmahněte na oleji, osolte a 15 minut poduste. Připravte si také vývar – měl by být horký, pokud jej tedy nepřipravujete čerstvý, ohřejte jej.
  2. V hrnci osmahněte nadrobno nasekanou cibulku a česnek. Přidejte rýži a ze všech stran ji opražte. Přilijte víno a nechte odpařit. Následně zalijte trochou vývaru a dle potřeby ho přidávejte, dokud se rýže neuvaří.
  3. V momentě, kdy je rýže hotová, přidejte houby. Pak odstavte a přimíchejte máslo a sýr. Na závěr dochuťte solí, případně pepřem a ozdobte parmazánem.
Rizoto s houbami servírované na dřevěném stole ozdobeném snítkou libečku a mlýnkem na koření Natalia Lisovskaya / Shutterstock.com

Mléčná rýže s čerstvým ovocem

Také pro milovníky sladkého tu máme recept! Mléčnou rýži si můžete dát jako hlavní chod nebo rychlou svačinku či dezert.

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 300 g rýže (nejlépe Casmati, Carnaroli či Vialone Nano)
  • 1 litr polotučného mléka
  • 2 lžíce moučkového cukru (nebo medu)
  • 1 lžičku mleté skořice
  • 500 g čerstvého ovoce (borůvky, jahody, třešně, meruňky, banán aj.)

Postup:

  1. Do hrnce dejte rýži, přilijte mléko, moučkový cukr, skořici a vše pomalu vařte, dokud se rýže neuvaří. Dle potřeby můžete přilít ještě mléko, aby měla rýže konzistenci husté kaše.
  2. Rýži servírujte s kousky čerstvého ovoce a případně kapkou javorového sirupu.
Mléčná rýže v misce se lžící, ozdobená borůvkami, banánem a ovocným rozvarem Irina Burakova / Shutterstock.com

Rýžové lívanečky

Zbyla vám uvařená rýže a nevíte, co s ní? Vyzkoušejte rýžové lívanečky.

Budete potřebovat:

  • 1 sáček uvařené rýže (můžete použít i mléčnou rýži)
  • 2 vejce
  • 100 ml mléka
  • mletou skořici
  • 30 dkg špaldové (nebo hladké) mouky
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • půl lžičky kypřicího prášku

Postup:

  1. Vejce našlehejte s cukrem, přidejte skořici, mléko, mouku, prášek do pečiva a vše důkladně promíchejte. Nakonec přidejte uvařenou rýži. Mělo by vzniknout hustší těsto.
  2. Lívanečky smažte na lehce vymazané pánvi a podávejte se zakysanou smetanou a ovocem či džemem.

Zdroje: Kupi, Delish