Máte doma přebytečné zásoby rýže a nevíte, jak je využít? Nebo hledáte inspiraci na nové recepty, abyste oživili svůj jídelníček? Připravili jsme pro vás 6 chutných a rychlých receptů s rýží, které si zamilujete. Ať už dáváte přednost slaným nebo sladkým jídlům, tyto recepty vás nadchnou svou jednoduchostí a skvělou chutí. Pusťte se do vaření a překvapte svou rodinu i přátele!
Pokrmy z rýže jsou chutné, vydatné a rychle hotové. Pro ještě rychlejší a pohodlnější přípravu můžete v mnoha receptech používat rýžovar. Pokud tedy vaříte rýži často, jistě se v kuchyni stane vaším věrným pomocníkem.
Rýžovar vybírejte především podle obvykle připravovaného množství vařené rýže. Pro větší rodinu se hodí hrnce s větším objemem, pár či jednotlivec využije spíše ty menší. Je to skvělá pomůcka, která vám usnadní vaření, ale nezruinuje vás.
- Velmi dobře hodnocený je rýžovar Silvercrest SRK 400 D1, který pořídíte za 600 Kč. Disponuje funkcí udržování teploty a ve výbavě najdete i nástavec pro vaření ryb a zeleniny v páře.
- Pokud hledáte pokročilejší rýžovar, který zvládne uvařit pro celou rodinu, poohlédněte se po modelu Tefal RK102811. Uvaří rýži až pro 6 osob, má funkci automatického vaření a samozřejmě i udržování teploty. Cena se pohybuje okolo 1 300 Kč.
A teď už hurá do vaření!
Pečená dlouhozrnná rýže s cibulí
Pečená rýže s máslem a cibulkou je oblíbenou přílohou především k masu a omáčkám. Její příprava je velmi snadná vcelku rychlá, navíc po většinu času rýži není potřeba nijak hlídat.
Pečená dlouhozrnná rýže s cibulí
Rizoto s hruškami a kaštany
Sladké rizoto s hruškami a pečenými jedlými kaštany chutná naprosto skvěle. Kombinace hrušek a kaštanů s mascarpone, balsamikovým octem a javorovým sirupem vykouzlí dokonalý nevšední výsledek, který vás zaručeně ohromí.
Rizoto s hruškami a kaštany
Rizoto s červenou řepou a gorgonzolou
Pokud máte rádi červenou řepu, tohle rizoto si rozhodně zamilujete! Červená řepa je navíc přirozeným zdrojem minerálů, vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek. Proto by ve vašem jídelníčku neměla chybět.
Na 4 porce rizota s červenou řepou budete potřebovat:
- 320 g rýže Carnaroli nebo Arborio
- 400 g červené řepy v celku
- 150 g gorgonzoly
- 2 stroužky česneku
- 1 snítku rozmarýnu
- 100 ml suchého červeného vína
- 1 lžičku medu
- 1 lžíci balzamikového octa
- 1 šalotku
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 litr zeleninového vývaru (horkého)
- 70 g másla
- 70 g parmazánu, čerstvě nastrouhaného
- sůl a pepř
Postup:
- Nejprve si svařte červené víno na ⅔ objemu, poté přidejte lžičku medu, lžíci balzamikového octa, chvilku povařte a dejte stranou.
- Červenou řepu spolu s jedním stroužkem česneku zabalte do alobalu a dejte na cca 45 minut péct do předehřáté trouby na 170 stupňů doměkka. Poté ji oloupejte, rozmixujte s trochou vývaru a přeceďte přes síto tak, aby vzniklo hladké pyré.
- Šalotku a stroužek česneku nakrájejte nadrobno, krátce osmahněte na olivovém oleji, přidejte rýži a ze všech stran ji opražte. Poté přidejte zredukované víno, pyré a vařte na mírném plameni, dokud se víno neodvaří. Následně zalijte trochou vývaru a dle potřeby ho přidávejte, dokud se rýže neuvaří.
- Hrnec odstavte a vmíchejte k rýži máslo, parmazán, osolte a opepřete. Hotové rizoto podávejte posypané kousky gorgonzoly.
Marian Weyo / Shutterstock.com
Cizrnové kari
Rýže na kari s cizrnou je ideální volbou zejména pro všechny vegetariány a milovníky cizrny.
Na 4 porce budete potřebovat:
- 60 g červené cibule
- 640 g sterilizované cizrny
- 200 g rajčat
- 400 ml kokosového mléka
- 400 ml vody
- 240 g rýže basmati natural
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 2 lžičky mleté garam masaly
- 2 lžičky mleté kurkumy
- 2 lžičky mletého kari koření
- 1 lžičku mletého koriandru
- 1 lžičku mletého římského kmínu
- sůl
Postup:
- Rýži propláchněte a vařte v dvojnásobném množství osolené vody cca 35–40 min.
- Cibuli spolu s česnekem nakrájejte nadrobno a osmahněte na olivovém oleji. Přidejte garam masalu, kurkumu, kari koření, římský kmín, směs promíchejte a přidejte slitou cizrnu. Několik minut restujte, přidejte nakrájená rajčata a promíchejte.
- Potom zalijte kokosovým mlékem, přidejte vodu, osolte a vařte 45 min do zredukování omáčky.
- Cizrnové kari podávejte s rýží a ozdobte čerstvým koriandrem.
ILEISH ANNA / Shutterstock.com
Rýžový salát z černé rýže s fetou
Zkuste jednou místo klasického zeleninového salátu tento z černé rýže. Ta totiž skvěle chutná a navíc je přirozeně bezlepková, takže se při správné úpravě a kombinaci hodí i pro celiaky.
Na 4 porce budete potřebovat:
- 180 g černé rýže
- 200 g žluté papriky
- 200 g červené papriky
- 200 g okurky
- 300 g avokáda
- 125 g baby špenátu
- 100 g sýru feta
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce citronové šťávy
- slunečnicová semínka (dle potřeby)
- rukolu a granátové jablko na ozdobení
- sůl a pepř
Postup:
- Rýži propláchněte a vařte v dvojnásobném množství osolené vody cca 35–40 min.
- Mezitím si nakrájejte zeleninu na kousky a na pánvi orestujte slunečnicová semínka. Mírně vychladlou rýži smíchejte se zeleninou, slunečnicovými semínky, ochuťte sójovou omáčkou, šťávou z citronu a pepřem.
- Salát podávejte posypaný sýrem feta, semínky z granátového jablka a rukolou.
olepeshkina / Shutterstock.com
Houbové rizoto s parmazánem
Máte rádi houby? A co takhle italské rizoto s houbami? Použít můžete houby čerstvé, nebo sáhnout do zásob po sušených. Tuhle krémovou lahůdku připravíte za pár minut.
Na 4 porce budete potřebovat:
- 300 g rýže na rizoto (typ Arborio, Roma, Maratelli nebo Carnaroli)
- 400 g čerstvých hub (očištěných a nakrájených na malé kousky) nebo 50 g sušených hub (předem namočených)
- 2 lžíce másla
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 větší cibuli
- 2 stroužky česneku
- 100 ml bílého suchého vína
- 1 l masového vývaru
- 70 g nastrouhaného parmazánu
Postup:
- Houby osmahněte na oleji, osolte a 15 minut poduste. Připravte si také vývar – měl by být horký, pokud jej tedy nepřipravujete čerstvý, ohřejte jej.
- V hrnci osmahněte nadrobno nasekanou cibulku a česnek. Přidejte rýži a ze všech stran ji opražte. Přilijte víno a nechte odpařit. Následně zalijte trochou vývaru a dle potřeby ho přidávejte, dokud se rýže neuvaří.
- V momentě, kdy je rýže hotová, přidejte houby. Pak odstavte a přimíchejte máslo a sýr. Na závěr dochuťte solí, případně pepřem a ozdobte parmazánem.
Natalia Lisovskaya / Shutterstock.com
Mléčná rýže s čerstvým ovocem
Také pro milovníky sladkého tu máme recept! Mléčnou rýži si můžete dát jako hlavní chod nebo rychlou svačinku či dezert.
Na 4 porce budete potřebovat:
- 300 g rýže (nejlépe Casmati, Carnaroli či Vialone Nano)
- 1 litr polotučného mléka
- 2 lžíce moučkového cukru (nebo medu)
- 1 lžičku mleté skořice
- 500 g čerstvého ovoce (borůvky, jahody, třešně, meruňky, banán aj.)
Postup:
- Do hrnce dejte rýži, přilijte mléko, moučkový cukr, skořici a vše pomalu vařte, dokud se rýže neuvaří. Dle potřeby můžete přilít ještě mléko, aby měla rýže konzistenci husté kaše.
- Rýži servírujte s kousky čerstvého ovoce a případně kapkou javorového sirupu.
Irina Burakova / Shutterstock.com
Rýžové lívanečky
Zbyla vám uvařená rýže a nevíte, co s ní? Vyzkoušejte rýžové lívanečky.
Budete potřebovat:
- 1 sáček uvařené rýže (můžete použít i mléčnou rýži)
- 2 vejce
- 100 ml mléka
- mletou skořici
- 30 dkg špaldové (nebo hladké) mouky
- 1 sáček vanilkového cukru
- půl lžičky kypřicího prášku
Postup:
- Vejce našlehejte s cukrem, přidejte skořici, mléko, mouku, prášek do pečiva a vše důkladně promíchejte. Nakonec přidejte uvařenou rýži. Mělo by vzniknout hustší těsto.
- Lívanečky smažte na lehce vymazané pánvi a podávejte se zakysanou smetanou a ovocem či džemem.
Zdroje: Kupi, Delish