Pampelišky už odkvétají, ale pokud vyrazíte na výlet do hor, ještě je tam zastihnete v celé kráse. Žluté kloboučky plné vitamínů a minerálů si můžete uchovat na celý rok a jejich cenné látky čerpat i na podzim a v zimě. Stačí si připravit pampeliškový sirup. Postup je velmi snadný a zvládne ho opravdu každý. Stačí nasbírat květy pampelišek, vylouhovat je s citrónem, svařit s cukrem a je hotovo. A děti alespoň budou mít co pít.
Na rozdíl od kupovaných sirupů domácí pampeliškový sirup neobsahuje žádné konzervanty, barviva ani chemické složky. Jen výtažek z pampelišek, citrónovou šťávu a cukr. Vařením se sice dost vitamínů ztratí, ale také jich dost zůstane. Proto určitě neváhejte a sirup si připravte.
V horké jarní i letní dny oceníte osvěžující limonádu. Uvařte si 1 litr dobrého zeleného čaje a nechte vychladit. Přidejte 7 lžic pampeliškového sirupu a plátky z 1 bio citrónu. Nakonec do limonády nakrájejte 1 zelené jablko a 20 kuliček hroznového vína. Podávejte s brčkem a lžičkou.
Pokud si schováváte sklenice od marmelád, můžete sirup zavařit do nich. Estetičtější a praktičtější je ale koupit zavařovací sklenice s pevnými víčky. Podívejte se po nich například v obchodech Kitos nebo Orion domácí potřeby.
Zdroj: Anna Kolásková, Kupi