Chana masala si vás získá svou skvělou chutí a nenáročností na přípravu. Nejspíše jste už o tomto jídle slyšeli, ale pokud ne, jedná se o pokrm pocházející z Indie. Hlavní ingrediencí je cizrna neboli chana či chole. Chanu masalu si mohou dopřát i vegani, jenom tedy budou muset buď vynechat dip ze zakysané smetany, nebo ingredience nahradit veganskými alternativami. Jídlo uvaříte asi za 30 minut a rozhodně se nenechte odradit delším seznamem ingrediencí.
Recept na pokrm Chana masala
Ingredience (pro 4 osoby):
- 2 cibule, nakrájené na kostičky
- 3 lisované stroužky česneku
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžička koření garam masala
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- sůl
- pepř
- 2 x 400g plechovky krájených rajčat
- 2 x 400g plechovky cizrny
- čerstvý koriandr
- rýže basmati
- citron na servírování
- trochu oleje na smažení
Na jogurtový dip:
- 80 g bílého jogurtu
- 50 g zakysané smetany
- šťáva z 1/2 citronu
- můžete dochutit solí, pepřem nebo chilli
Hungrypanda.cz
Postup:
- Rýži dáme vařit dle návodu na obalu. Po uvaření ji dochutíme čerstvým koriandrem.
- V hrnci si rozpálíme olej a vložíme do něj cibuli. Smažíme na mírném plameni cca 15 min dozlatova, poté přidáme česnek, římský kmín, garam masalu, zázvor a pepř. Smažíme ještě asi minutku.
- Následně do hrnce dáme konzervu rajčat a cizrny. Promícháme a vaříme za občasného míchání 5–10 minut.
- Mezitím připravíme jogurtový dip. V misce smícháme jogurt, zakysanou smetanu a citronovou šťávu. Dokořeníme dle chuti – můžeme si dip přisolit, opepřit nebo přidat trochu chilli.
- Cizrnovou směs s rýží servírujeme v misce nebo v hlubokém talíři s čerstvým koriandrem a kouskem citronu.