Tvarohové knedlíky plněné jahodami patří bezpochyby mezi jedno z nejlepších českých sladkých jídel, které si můžete připravit. Navíc byť se to nemusí zdát, jejich příprava je až směšně snadná. Ingredience stačí promíchat, knedlíky zamotat a pár minut povařit. Žádné složité kynutí nebo vaření v páře.
Recept na tvarohové knedlíky s jahodami
Suroviny (na 10 knedlíků):
- 250 g tvarohu v papíru
- 10–15 jahod (podle velikosti)
- 5–8 lžic hrubé mouky
- 1 vejce
- špetka soli
Tvarohová bábovka
Tvarohová bábovka, ve které nechybí cukr, půl kila tvarohu, citronová kůra a pravá vanilka, s jistotou uspokojí každého, koho honí mlsná. Těsto zvládnete vymíchat během chvilky a už za hodinku může bábovka vonět na stole.
Tvarohová bábovka
Postup:
- Do hrnce dejte vařit osolenou vodu.
- Do mísy vložte tvaroh, rozklepněte vejce, přidejte špetku soli a dobře promíchejte.
- Zahušťujte tvarohovou hmotu hrubou moukou, aby z těsta šel vytvořit váleček. Těsto ale může klidně ještě trošku lepit, protože jednotlivé dílky budete podsypávat moukou.
- Z těsta vytvořte váleček a rozdělte jej na 10 dílů.
- Každý díl si rukou splácněte a vložte do jeho středu jahodu.
- Pomoučenýma rukama každý čtverec s jahodou vykoulejte do knedlíku.
- Hotové knedlíky vařte v osolené vodě 5–10 minut. První knedlík pro jistotu ochutnejte, ať víte, že je hotový.
- Uvařené knedlíky propíchněte, aby se z nich dostala pára a nezdeformovaly se.
- Knedlíky podávejte sypané tvarohem s pořádnou vrstvou moučkového cukru a másla.
Anna Kolásková
Jaký tvaroh použít?
Čím více hrubé mouky při přípravě použijete, tím budou knedlíky tužší. Proto je nejlepší použít co nejméně vodnatý tvaroh, který nebude potřebovat tolik zahušťovat. Pokud byste knedlíky připravovali z vaničkového tvarohu, potřebovali byste až 15 lžic mouky. Oproti tomu tvaroh v papíru má méně vody, proto mu většinou stačí jen kolem 5 lžic mouky.
Zdroj: Autorský text Anna Kolásková