Co by to bylo za Velikonoce bez mazance, králíka, nádivky či drobných sladkostí? Pokud byste však i vy chtěli tradiční kuchyň trochu odlehčit, připravili jsme pro vás originální recept na vegetariánskou nádivku z těch nejkvalitnějších surovin, po které se jen zapráší. Milovníky sladkého (a snad i všechny koledníky) pak jistě potěší jemné jidáše s citronovou kůrou, které kombinují tradiční chuť s výraznými citrusovými tóny.
Význam Velikonoc
Velikonoce slavíme jako připomínku událostí spojených s ukřižováním Ježíše Krista. Tento svátek symbolizuje jeho zmrtvýchvstání, což z něj činí nejvýznamnější událost v historii křesťanství. Velikonoce jsou příležitostí pro rodiny a přátele, aby se společně sešli a slavili. A právě jídlo je těchto oslav nedílnou součástí.
Velikonoce nejen připomínají Ježíšovo zmrtvýchvstání, ale také oslavují příchod jara a obnovu života. Tento čas je spojen s novým začátkem, nadějí a radostí, které přináší příroda probouzející se ze zimního spánku.
Velikonoční zajíčci z kynutého těsta
Upečte si na Velikonoce zajíčky z kynutého těsta! Letos nemusíte péct jen jidášky. Zapojte do tvarování velikonočních zajíčků i děti. Tvar nemusí být dokonalý, fantazii se meze nekladou. Zajíčkům snadno uděláte oči z rozinek a po upečení jim kolem krku můžete uvázat i mašličku.
Velikonoční zajíčci z kynutého těsta
Recept: Velikonoční vegetariánská nádivka
Doba přípravy: 75 minut / 4 porce
Ingredience:
- 250 g brokolice
- 125 g květáku
- 125 g chřestu
- 3 vejce
- 100 g polohrubé mouky
- 1 sáček kypřicího prášku
- 1 lžička muškátového oříšku
- 1 lžička soli
- 60 ml 12% smetany
- 4 stroužky česneku
- 150 g strouhaného sýra
- tuk a hrubá mouka na vysypání formy
Lukas Hejtman / Shutterstock.com
Postup:
- Předehřejte troubu na 180 °C. Očištěnou brokolici a květák nakrájejte na kousky a nechte asi 3 minuty povařit ve slané vodě. Poté prudce zchlaďte a nechte okapat.
- Totéž udělejte s chřestem (nezapomeňte ho zbavit tužších konců). Z vajec oddělte bílky a vyšlehejte je do tuhého sněhu.
- Mouku smíchejte s kypřicím práškem, muškátovým oříškem, solí a poté promíchejte s připravenou zeleninou. Žloutky smíchejte se smetanou a prolisovaným česnekem a přilijte k ostatním ingrediencím.
- Přidejte sýr a dobře promíchejte. Směs přendejte do vymazaného a moukou vysypaného pekáče. Poté ji pokryjte vyšlehaným sněhem a znovu posypte sýrem.
- Pečte cca 50 minut. Na závěr nádivku ozdobte klíčky brokolice.
Recept: Jemné jidáše s citronovou kůrou
Doba přípravy: 2 hodiny / 32 ks
Ingredience:
- 27 g droždí
- 93 g cukru krupice
- 590 g hladké mouky
- 300 ml vlažné smetany na vaření
- 7 g soli
- kůra ze tří citronů
- 2 lžičky strouhaného muškátového oříšku
- 70 g másla
- 3 žloutky, pokojové teploty
- 70 g medu
Na potření a posypání:
- 1 vejce
- 1 lžička drceného máku
Alena Ozerova / Shutterstock.com
Postup:
- Nejdříve si připravte kvásek. Odměřené droždí zasypte lžící cukru a dobře rozmíchejte. Poté přidejte lžíci mouky, odlijte 100 ml vlažné smetany a nechte vše společně vzejít.
- Do větší mísy nasypte zbytek mouky a cukru, sůl, kůru z citronů, muškátový oříšek a vše dobře promíchejte. Nastrouhejte máslo a přidejte do suché směsi. Zapněte robota na druhý stupeň rychlosti a postupně přidávejte žloutky, zbylou smetanu, med a vzešlý kvásek.
- Hněťte asi 8 minut, dokud není těsto krásně hladké a pružné. Hotové pak nechte asi hodinu kynout do dvojnásobného objemu.
- Mezitím si předehřejte troubu na 190 °C. Nakynuté těsto rozdělte na 30g kousky a všechny stočte do uzlíků dle libosti. Potřete je vejcem smíchaným s trochou vody, posypte mákem a ještě nechte chvíli dokynout na plechu.
- Pečte 10 minut dozlatova.
Zdroj: kupi.cz