Pokud na Velikonoce barvíte vajíčka, dost možná si každý rok lámete hlavu s tím, jak je po skončení svátků jara všechny zužitkovat. Jestli u vás doma vajíčková pomazánka moc nefrčí, zkuste rodinu letos překvapit něčím novým. Znáte skotské vejce? Tuhle pochoutku byste rozhodně měli ochutnat!
Tradiční scotch egg, tedy skotské vejce, patří k nejoblíbenějším britským receptům. Skládá se z natvrdo vařených vajec, mletého masa a smaží se ve strouhankovém obalu. Ačkoliv můžete toto jídlo podávat horké či studené, Britové dávají tradičně přednost studené verzi a zakusují k němu nakládané okurky a čerstvý salátek. Své nezastupitelné místo mají skotská vejce na britských piknicích. Získala jej hlavně proto, že je lze jednoduše jíst studená a bez příboru. Uvařená je můžete také skladovat v ledničce až týden a nemusíte se bát, že by vám jejich konzumace jakkoliv ublížila.
I přesto, že příběhů o vzniku skotského vejce je spousta, většina se přiklání k tomu, že původní recept pochází z 19. století. Tehdy lidé vejce ponořovali do horké vody s dezinfekčním prostředkem na bázi vápna, aby je tak uchovali co nejdéle. Tento proces se nazýval scotching. Recept na skotské vejce vznikl mimo jiné i proto, aby se do masového kabátku zabalila vejce, která nebyla hezká na pohled, ale přitom byla perfektně jedlá. Některé zvěsti praví, že skotské vejce bylo jídlo chudých lidí, jiné tvrdí opak a přičítají jej britské smetánce. Ať už je pravda kdekoliv, svoji největší popularitu si skotská vejce získala v 90. letech dvacátého století, kdy se začala prodávat na benzinových stanicích po celé zemi. V posledních několika letech se tenhle tradiční recept začal objevovat na stránkách lifestyle magazínů i na menu slavných michelinských restaurací. Zkuste si je připravit i u vás doma!
Kupte se slevou Slunečnicový olej Gustona.